Tajni dokument: NATO spreman da interveniše na Balkanu

Objavljeno: 13. 12. 2016 u 15:39h

Povjerljivi dokument NATO-a o sigurnosti na Balkanu, u koji je hrvatski „Večernji list“ ekskluzivno imao uvid, raspravljen je i usvojen na sastanku ministara spoljnih poslova ovog mjeseca.

NATO je spreman da operativno interveniše na Balkanu kad to bude potrebno kako bi spriječio međuetnički sukob i promovisao sigurnost i stabilnost, piše u tajnom dokumentu NATO-a o situaciji na zapadnom Balkanu.

Dokument, u koji je Večernji list ekskluzivno imao uvid u Briselu, raspravljen je i usvojen na sastanku ministara spoljnih poslova ovog mjeseca, a u njemu se detaljno opisuju dvije vrste prijetnji s kojima su suočene države u jugoistočnom hrvatskom susjedstvu: destabilišuće ponašanje Rusije i rastući ekstremizam i radikalizacija kao posljedica povratka stranih boraca iz Sirije i Iraka.

Promovisanje stabilnosti Ne otkriva se detaljnije šta znači da je savez spreman da operativno interveniše, ali izvori neslužbeno govore da je naglasak na promovisanju sigurnosti i stabilnosti te da ne treba to iščitavati kao prijetnju, već kao poruku odvraćanja potencijalnih prijetnji koje će NATO, očito je iz te formulacije, intenzivno pratiti na zapadnom Balkanu.

U dokumentu se navodi broj od „približno 260 stranih boraca“ koji su iz BiH otišli u borbu na strani terorističkih organizacija Islamske države i Al Kaide u Iraku i Siriji. To je podatak s kraja 2015. godine.

Kad je riječ o drugom razlogu za zabrinutost zemalja članica NATO-a situacijom na zapadnom Balkanu, u povjerljivom dokumentu navodi se da je pristup Rusije najčešće usmjeren prema srpskom stanovništvu u regionu. Među Srbima ruske poruke imaju najveći odjek, dodaje se u dokumentu. NATO uočava „porast ruskih aktivnosti na zapadnom Balkanu, koje uključuju destabilizirajuće ponašanje“.

Predsjednik RS Milorad Dodik, prema ocjeni NATO-a, nastoji da potkopa evroatlantske integracije BiH, što se vidi i u nedavnom raspisivanju “nelegalnog referenduma” o Danu Republike Srpske, ali i u tome da RS odbija da registruje vojne nekretnine.

Popis vojne imovine u BiH ključan je preduslov za aktiviranje NATO akcijskog plana za članstvo BiH u tom savezu (tzv. MAP), a dosad je uknjiženo 25 vojnih nekretnina u BiH, ali nijedna od 21 koliko ih je na području Republike Srpske. Dodikovu politiku u NATO-u nazivaju opstruktivnom.

Jedan od glavnih izazova u BiH je, smatra NATO, implementiranje odluka donesenih na državnom nivou na nivo entiteta. U zaključcima dokumenta navodi se da NATO daje punu podršku evroatlantskom putu Makedonije i BiH, te da snažno podupire dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Taj dijalog, koji Beograd i Priština vode uz pomoć EU, ima pozitivan učinak na regionalnu stabilnost, zaključuju u NATO-u i dodaju da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova povezana sa stabilnošću cijelog regiona.

Primjer Vučića U dijelu dokumenta koji govori o Srbiji navodi se da je podrška Srba tom vojnom savezu veoma niska, što je, naravno, posljedica NATO bombardovanja Srbije pred kraj vladavine Slobodana Miloševića.

Ali, NATO prepoznaje potrebu da podstiče dodatnu, snažniju nego ikad prije, političku saradnju sa Srbijom. Povjerljivi dokument izrađen je početkom decembra u sklopu izvršenja zaključaka samita NATO-a u Varšavi u junu ove godine, a formulacije u tom dokumentu usaglašene su između svih 28 država članica.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tajni-dokument-nato-spreman-da-intervenise-na-balkanu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot