Laktaši: Misteriozna kamena kugla privlači turiste

Objavljeno: 13. 12. 2016 u 11:56h

Mirno izletište i turistički centar u naselju Slatina, koje pripada opštini Laktaši, godinama privlači brojne turiste. Mali je broj posjetilaca koji znaju da okolne slatinske šume kriju najveću kamenu kuglu na teritoriji BiH, koja je teška oko deset tona.

Lijepo oblikovani kameni masiv, koji je udaljen dva kilometra od Banje Slatina, do polovine je ukopan u potočić, koji ljeti ponekad ostane bez vode. Do velikog kamenog masiva dolazi se utabanim i obilježenim šumskim putićem, kroz lijep prirodni šumski ambijent.

Dragan Marić, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji opštine Laktaši, kazao je da je kamenu kuglu prije oko 15 godina pronašao pokojni koreograf Vaso Popović.

“Ne mogu reći tačno godinu kada je kugla pronađena. Prije nekih 15 godina Popović je na neki način promovisao znamenitu kuglu. Zahvaljujući njemu, ona je uvrštena u komplementarni sadržaj Turističke organizacije opštine Laktaši”, istakao je Marić.

Samo porijeklo kugle zvanično nikada nije istraženo i dokazano. Postoji mnogo teorija o njenom nastanku. Jedna od njih je i ta da je ona magmatska stijena dobijena radom prirodnih sila, prije svega vode, s obzirom na to da se pored nje nalazi potok, koji je u ranijim vremenskim epohama možda bio i veća rijeka.

Druga teorija govori da je ogromni masiv u stvari meteorit, a postoje i teorije da je sama kugla u stvari djelo ljudskih ruku s obzirom na to da nije savršenog oblika.

“Kugla nije u potpunosti glatka, na njoj se vide brazde koje govore o postojanju neke teorije da je ona nastala uz pomoć ljudskih ruku i da još nije završena kada je rađena, nego je ostala nepravilna”, rekao je Marić.

Dodao je da su u saradnji s Planinarskim društvom “Kozara” iz Laktaša uradili markaciju na stablima s planinarskim oznakama koje vode do kugle.

“Postavili smo i tablu s turističkom signalizacijom koja usmjerava posjetioce do početka šumske staze koja vodi do kugle”, pojasnio je Marić.

Mada ljudi imaju potrebu da ostave nekakav trag na svakom mjestu gdje su bili, ni ovu skrivenu kuglu nije zaobišao taj trend, a grafite s vremenom briše sama priroda.

Iako nije upoznat s predmetnom pojavom, Aleksej Milošević, profesor geologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i Rudarskom fakultet Prijedor, smatra da ove pojave na tom području bez dileme nemaju nikakav neobičan nastanak.

“Kugle su često proizvod vulkanskih aktivnosti u takvoj jednoj vulkansko-sedimentnoj geološkoj formaciji, ili su jednostavno rezultat sedimentnih tekstura, ako se vezuju uz sedimentacijske stijene”, pojasnio je Milošević.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/laktasi-misteriozna-kamena-kugla-privlaci-turiste/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot