Na sirijskom i iračkom ratištu 115 lica iz BiH

Objavljeno: 12. 12. 2016 u 16:49h

 Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da se na sirijskom i iračkom ratištu trenutno nalazi 115 lica iz BiH.

Mektić je dodao da ih je do sada na tom ratištu poginulo 65, a u BiH se vratilo 46 lica čije je procesuiranje u toku.

“Raspisano je 36 potjernica za licima koja nisu dostupna pravosudnim organima BiH”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon prvog panela sjednice Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost o borbi protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

On je istakao da se o terorizmu, kao globalnoj prijetnji, mora govoriti transparentno u BiH, te ocijenio lošim da određeni, kako je rekao, kvazieksperti govore o problemu terorizma u BiH i iznose netačne podatke.

Mektić je naveo da je veoma važna prevencija i deradikalizacija, te ukazao na problem takozvanog “ubrzanog radikalizma” koji podrazumijeva da određena lica za veoma kratko vrijeme, za svega par mjeseci, postaju radikalna, pa čak i počine teroristički akt.

“Izazov za bezbjednosne službe i društvo u cjelini je kako u tom relativno kratkom vremenu prepoznati ubrzanu radikalizaciju i djelovati”, rekao je Mektić.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara zadovoljan je postignutim rezultatima kada je riječ o borbi protiv terorizma i licima koja odlaze na strana ratišta.

On je istakao da je važna saradnja tužilaštva i policijskih agencija u BiH i Srbije.

Upitan da li u ime SDA lobira da novi predsjednik Suda BiH bude iz reda Bošnjaka, Čampara je rekao da on nikoga ne bira, niti je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, te da ne namjerava da se prijavi na poziciju glavnog tužioca BiH.

Vršilac dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić istakao je da je važna razmjena informacija između bezbjednosnih agencija BiH i Srbije kada je riječ o borbi protiv terorizma, etnički motivisanog ekstremizma, ali i organizovanog kriminala i korupcije.

“Razmena informacija se uglavnom odvija na nivou Interpola, ali i direktnoj komunikaciji službi za borbu protiv organizovanog kriminala i borbu protiv terorizma ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije”, rekao je Rebić i ocijenio da je ta saradnja veoma dobra.

On je naveo da je u prethodne tri godine razmijenjeno više od 8.500 informacija koje su se, uglavnom, odnosile na imovinske delikte, ali i na druga krivična djela u vezi sa trgovinom oružja, narkotika i automobila.

“Uspjeli smo da u Srbiji uhapsimo 42 lica po potjernicama iz BiH, dok je u BiH uhapšeno 27 lica. U postupcima ekstradicije Srbija je izručila BiH 52 lica, dok je u obrnutom smijeru bilo 23 lica”, zaključio je Rebić.

Sjednici prisustvuju predstavnici policijskih, bezbjednosnih i pravosudnih institucija iz Srpske i BiH, te parlamentarna delegacija iz Srbije.

Uvodničari prvog panela “Borba protiv terorizma – saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija” bili su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, zamjenik direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Trifko Buha i tužilac Dubravko Čampara.

Slijedi drugi panel “Borba protiv organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije – saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija” na kojem su uvodničari direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, predstavnik Sipe, te tužioci Živana Bajić i Dubravko Čampara.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-sirijskom-i-irackom-ratistu-115-lica-iz-bih/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot