Više cijene cigareta podstiču crno tržište

Objavljeno: 5. 12. 2016 u 11:11h

Od početka sljedeće godine cijene cigareta u BiH, zavisno od proizvođača, biće skuplje i do 0,30 KM po kutiji, a prosječna cijena cigareta biće malo više od 4,5 KM.

Posljedica je to Odluke o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor UIO.

Odlukom je utvrđeno da će se od 1. januara 2017. godine na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta, specifična akciza u iznosu od 67,5 KM za 1.000 komada, odnosno 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

“Ako je ukupna akciza na cigarete koja je obračunata manja od minimalne, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,42 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada”, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje, te se dodaje da će akciza za duvan biti 80 odsto minimalne akcize na cigarete u 2016. i iznosiće 96,8 KM po kilogramu.

Gotovo svi proizvođači i distributeri cigareta u BiH od 1. januara poskupiće svoje proizvode, pa će tako Marlboro Red, koji je koštao 4,8, biti pet KM, Bond Red sa 3,8 poskupiće na četiri KM, a Davidoff sa 4,8 na 5,2.

Koliko će povećanje akciza doprinijeti smanjenju broja pušača, što je primarni cilj, veliko je pitanje, ali ekonomisti se slažu u tome da s porastom akciza raste i crno tržište.

Na ranijim odlukama UO UIO kao tačna pokazala se teza da s rastom akciza padaju prihodi po tom osnovu, a istovremeno raste crno tržište, te zapljene duvana i kutija cigareta bez akciznih markica.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT, kaže da su ciljevi povećanja akciza smanjenje broja pušača, te samim tim i pritisaka na zdravstveni sistem, a drugi cilj je, iako ne primarni, punjenje budžeta.

“Svjedoci smo da dobijamo suprotne efekte ili neutralne. Zapljena duvana i cigareta raste, a broj pušača je neznatno manji, što govori da vjerovatno puše cigarete sumnjivog porijekla. Nepobitno je da imamo sve manji rast prihoda od akciza na cigarete i taj cilj, iako neprimaran, nije ostvaren”, kaže on.

Ono što je sigurno jeste da građane u BiH i u narednim godinama čeka povećanje akciza na cigarete s obzirom na to da UIO akciznu politiku u toj oblasti usklađuje sa standardima u EU. U EU minimalna akciza povećana je na 90 evra za 1.000 komada cigareta, što je 3,6 KM po kutiji.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vise-cijene-cigareta-podsticu-crno-trziste/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot