Beker: Znam sve šta se dešava s Novakom, ali ćutim

Objavljeno: 5. 12. 2016 u 14:00h

“To je moj igrač, volim ga i uvijek ću ga štititi, tako da nikada neću pričati o tome”, izjavio je Njemac poslije velikog pada u Đokovićevoj igri, uz konstataciju da još uvijek ne zna da li će ostati u timu srpskog asa 2017. godine.

Boris Beker dvije nedjelje po okončanju završnog turnira sezone u Londonu i dalje razmišlja o igri Novaka Đokovića u finalu protiv Endija Mareja. Tvrdi da je to možda bila i najlošija partija srpskog igrača.

“Još uvijek analiziram taj meč. Novak je u polufinalu protiv Keija Nišikorija igrao baš kao i u prvih šest meseci 2016. godine. Tako dobro može da igra kada je sve na svom mjestu. A onda je u finalu odigrao očajno. Nisam mogao da vjerujem kako je loše odigrao protiv Endija Mareja, s obzirom na sve okolnosti. To je, vjerovatno, bio njegov najgori meč od kada sam u njegovom stručnom štabu”, rekao je u intervjuu za “Dejli mejl” Boris Beker.

Njemac je trener Novaka Đokovića postao u decembru 2013. Posljednjih mjeseci, nakon velikog pada u igri srpskog tenisera poslije osvajanja Rolan Garosa i gubitka prvog mjesta na ATP listi, sve glasnije se priča o prekidu njihove saradnje.

Beker je u više navrata tokom intervjua za britanski dnevnik o saradnji sa Đokovićem govorio u prošlom vremenu, što navodi na zaključak da u 2017. godini više neće sjediti u u boksu svjetskog broja dva.

“Ja sam zaista uživao u posljednje tri godine, bilo je sjajno. Bio sam u svom elementu i tako će biti i u budućnosti. Nema kajanja, to je bila nevjerovatna vožnja. Kada je riječ o našoj saradnji, mogu da vam kažem da smo u procesu pregovora, ali i ništa više od toga. Ne mogu da kažem ni da ćemo nastaviti saradnju, ali ni da nećemo”, rekao je Beker, uz konstataciju da je u godini na izmaku bilo veoma zanimljivo, izazovno i “nikada dosadno”.

Na finalnom turniru sezone u Londonu u Novakovom boksu u O2 Areni sedela su čak tri trenera. Uz Bekera i Marijana Vajdu, bio je i Španac Pepe Imaz, lajf kouč, čija je pojava u Đokovićevom životu izazvala mnogo “bure”. Neki otvoreno smatraju da je Novakov pad u igri nastao baš od kada je započeo saradnju sa Imazom.

Navodno, Beker je poslije završnog mastersa sezone postavio Đokoviću ultimatum da se opredjeli za njega ili Imaza, jer “u paketu” ne idu.

“Vidite, ja sam unutra, znam sve šta se događa, ali ne mogu da kažem. Volim svog igrača, uvijek ću ga štititi, tako da nikada neću reći ništa o tome. U ovom slučaju pozivam se na čuveni peti amandman”, rekao je Njemac, koji prije priključivanju Novakovom stručnom štabu nikada nije radio kao trener.

novak-djokovic-boris-beker-vimbldon

Beker je analizirao Đokovićev učinak u 2016. godini.

“U prvoj polovini godine ostvario je nevjerovatan uspjeh i završio je taj period ostvarenjem životnog sna, osvajanjem Rolan Garosa. Ipak, već na turnirima u Madridu i Rimu, koji su prethodili grend slemu u Francuskoj osjetilo se prisustvo novog igrača ‘u gradu’ – Endija Mareja”.

Poslije jedinog grend slema koji mu je nedostajao u kolekciji, Đoković je “pao”.

“Morate da razumijete sportistu koji se poslije mnogo pobjeda u nizu i, bukvalno, osvajanja svega, umori iz bilo kog razloga. Baš to se dogodilo Novaku posle Rolan Garosa. Imao je pravo da malo odmori, bavi se drugim stvarima, provede više vremena sa svojom porodicom. Ljudi zaboravljaju da je jedini način da postigneš uspjeh i budeš najbolji to da moraš da budeš sebičan, okrenut samo sebi i tako godinama ako želih uspjeh, a onda shvatiš da si usamljen i izolovan”.

Beker razumije odluku Đokovića.

“Dominantan igrač sebi može da dozvoli da napravi predah, pauzu. Imate i druge primjere. Bjern Borg je sa 26 završio karijeru, Andre Agasi je pravio mnogo dužih pauza tokom karijere, ja takođe. Pogledajte Tajgera Vudsa, ili Lea Mesija poslije Svetskog prvenstva prije dvije godine. To je normalna stvar za vrhunske sportiste”.

Poslije Rolan Garosa “kola su krenula nizbrdo”.

“Poslije osvajanja titule u Parizu sve se promijenilo. U narednih šest mjeseci imali smo sasvim drugačiju vrstu posla, zbog povrede i drugih stvari. Ruke su nam bile pomalo vezane. Nismo mogli da radimo onako smo navikli, a Novakovim plasmanom u finale US Opena mislili smo da smo spasili godinu. Bio je povrijeđen, ali mu se posrećilo na žrijebu, pa je drugu nedjelju odigrao onako umije. Ulazak u finale bio je nevjerovatn uspjeh, s obzirom na to da smo znali kroz šta smo sve prošli”.

Beker smatra, sa njim ili bez, da će Đoković ponovo igrati sjajno.

“Gubitak titule u Njujorku i prvog mjesta na ATP listi u kratkom vremenskog periodu nakon dugog uspješnog niza sigurno je bilo bolno za Novaka, ali to može biti i dobro u drugu ruku za njega da krene žestoko da trenira i bude posvećeniji”, smatra Beker.

“Ne tvrdim da će Đoković opet pobjeđivati superiorno i osvajati sve, ali da će biti daleko koncentrisaniji i više posvećen tenisu nego u prethodnih šest mjeseci – to sam apsolutno uvjeren”, rekao je Boris Beker.

Nema više “velike četvorke”

Iako se na startu nove sezone vraćaju i Rodžer Federer i Rafael Nadal, koji su napravili duge pauze zbog saniranja povreda, Beker smatra da više neće biti “velike četvorke”.

“Ne vidim više da će se ta četvorica igrača boriti za vrh. Novak i Endi su ispred svih, a svi ostali su tu, iza”, naveo je Beker apostrofirajući kao najveće rivale novu generciju – Dominika Tima, Miloša Raonića, Davida Gofana i Nika Kirjosa, kao “najveći potencijal”.

“Kirjos je vjerovatno najtalentovaniji, ali to ne znači da će mu biti i lakše. On je problematičan mladić, ali ja nemam prava da mu dajem savjet, jer on ima tek 21 godinu i još uvijek je mlad. Pogledajte šta smo mi radili u tim godinama, Mekinro, Konors, ja, bili smo nestašni, lomili smo rekete što je bilo nedopustivo za to vrijeme. On radi neke pogrešne stvari, ali nije ubio nikoga, nije udario sudiju… On nije kriminalac da se tako ophode prema njemu”.

Teško Marej

UBoris Beker bavio se i time šta sve čeka novog “broja jedan” Endija Mareja u narednoj sezoni.

“U prva četiri mjeseca 2017. će igrati na krilima uspjeha ove sezone, a onda će početi da osjeća ogroman pritisak. Na Australijan Openu i na mastersima po SAD će igrati dobro, biće u odličnoj formi, ali od maja, kada bude trebalo da brani veliki broj poena, biće pod presijom. Jedna stvar je kada igrate opušteno, kada ne brinete o tome da branite bodove i rezultat, a savim je drugačije kada svake nedjelje razmišljate kako da sačuvate poene i trofeje”, napomenuo je njemački trener.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/beker-znam-sve-sta-se-desava-s-novakom-ali-cutim/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])