Zapošljavanje bez konkursa legalno u 30 institucija (Video)

Objavljeno: 4. 12. 2016 u 11:28h

Dobiti posao u državnoj službi bez konkursa, ali po zakonu – i to je moguće. I to u čak 30 institucija u Federaciji BiH. Federalna Agencija za bankarstvo, Fond PIO, Zavod za zapošljavanje, samo su neke od institucija koje su Vlada i Parlament ovlastili da kreiraju sopstvena pravila igre.

To im omogućuju pravilnici o radu, u kojima svaki poslodavac određuje po kojim kriterijumima će zaposliti radnika.

“Tim zakonom kojim su date ovlasti regulisan je način koji zakon primjenjuju. Da li je to Zakon o radu, onda oni pripremaju određene ugovore u radu, naravno, imaju i ove neke kolektivne faktore. A rukovodilac tog organa određuje kada i na koji način se to primjenjuje”, rekao je v.d. direktora Agencije za državnu službu FbiH Refik Begić.

Ništa manji problem je što svaki nivo vlasti definiše sopstvena pravila i uslove zapošljavanja u istim institucijama. Različiti propisi za ista radna mjesta po sistematizaciji, u suprotnosti su sa međunarodnim principima, poručuju stručnjaci.

“Vidimo da privatni poslodavci u svom svakodnevnom poslovanju raspisuju konkurse, provode procedure, a mi sad dolazimo u situaciju da u onim takozvanim “zlatnim kokama” našeg društva, kao što telekom operateri, elektroprivrede, pošte i slično, imate slučajeve da se internim aktima reguliše zapošljavanje”, rekao je Amel Delić sa Fakulteta za upravu UNSA.

To što je direktorova riječ posljednja, i što bez ikakve procedure i kriterijuma bira radnike entitetskih organa, zasmetalo je federalnoj Agenciji za državnu službu. Isto tako, smeta im i činjenica da se razni fondovi, agencije i direkcije osnivaju bez prave analize o njihovoj svrsi. Zato su zatražili tematsku sjednicu Vlade, na kojoj će tražiti bolje zakonsko uređenje njihovog položaja.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zaposljavanje-bez-konkursa-legalno-u-30-institucija-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot