Incident koji je mogao da izazove Treći svjetski rat

Objavljeno: 4. 12. 2016 u 10:28h

Incident je Krikmoru opisao američki pilot Ed Jilding. Istoričari ocjenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao da izazove ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR, a u najgorem – Treći svjetski rat, prenosi index.hr pisanje britanskog “Dejli mejla”.

Pilot je kazao istoričaru da je “u daljini, možda na nekih 160 kilometara, vidio dugačak i blještav kondenzacioni trag” kako ide prema američkim avionima.

“Znao sam da je to ruski lovac, vjerovatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač. Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacioni trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov”, rekao je pilot.

On je pretpostavio da je sovjetski pilot poput njega “zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da se veoma trudi da bude najbolji”.

“Pretpostavio sam da ima naređenje da ispali rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode”, kazao je pilot.

Navodi se da “tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu od raketa, ali su se pouzdali u nisku vjerovatnoću da će raketa da ih pogodi”.

“Odlučio sam da ne odustajem i letim po planu. Tada se učinilo da mu brzina pada na nekih 20 kilometara visine. Vidio sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dole. Mi smo ostali na ruti i zabilježili fotografije zbog kojih smo došli na mjesto događaja”, naveo je ovaj pilot.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/incident-koji-je-mogao-da-izazove-treci-svjetski-rat/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])