Putari spremno čekaju snijeg i minuse

Objavljeno: 1. 12. 2016 u 16:47h

Stanovnici Republike Srpske ove godine, ako je suditi prema najavama iz preduzeća zaduženih za održavanje puteva, ne bi trebalo da čuju čuvenu rečenicu “Snijeg iznenadio putare”, jer u zimskim službama tvrde da su ove sezone zaista spremni za snježni pokrivač.

U ovim preduzećima ističu da im ne manjka radnika, mehanizacije, ali i materijala za posipanje puteva, koji će se “boriti” sa snijegom. Navode da je za zimske službe sezona počela 15. novembra i da će trajati do 15. marta naredne godine, a ukoliko bude potrebe i poslije toga.

U preduzeću “Romanija putevi” kažu da će raditi punom parom kako snijega ne bi bilo na kolovozu tokom šest zimskih mjeseci na području 14 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjopodrinjske regije.

“U zimsku sezonu smo ušli maksimalno spremno. Nabavili smo dovoljno soli, pijeska i abrazivnog materijala. Na svakoj dionici imamo najmanje dvije mašine, a vozni park je u odličnom stanju. Od 15. novembra radimo 24 časa dnevno”, rekao je tehnički direktor ovog preduzeća Dragan Buloščić.

Istakao je da “Romanija putevi” održavaju više od 60 odsto dionica sa nadmorskom visinom preko 1.000 metara.

“Zbog niskih temperatura snjegovi se zadržavaju veoma dugo, a probleme nam stvara i veliki broj prevoja koji su nezgodni i tokom ljetnog perioda, a kamoli zimi”, priča Buloščić.

U Gradskoj upravi Banjaluka ističu da će snijeg na gradskom području uklanjati preduzeća “Čistoća”, “Niskogradnja” i “Eko euro tim”, dok će na seoskom području raditi “Kozaraputevi”, “Niskogradnja”, “Rašo gradnja”, “Eko euro tim” i “Rotor”.

“Za  čišćenje snijega sa trotoara i kolovoza biće angažovano više od 100 mašina i vozila, a za početak smo nabavili 700 tona soli. Očekujemo da nam stigne i dodatnih 1.900 tona soli”, izjavili su u banjalučkoj zimskoj službi.

Rukovodilac zimske službe u preduzeću “Mrkonjić putevi”, Milka Kalaba kaže da bi ova zimska sezona trebalo da protekne bez problema, jer su je dočekali sa dovoljnom količinom mehanizacije, soli i radnika.

“Održavamo puteve u šest opština od Banjaluke, preko Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Jezera pa sve do  Kupresa. Ove sezone smo već u dva navrata intervenisali i čistili snijeg prema Mliništima i Kupresu”, rekla je Kalaba.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine grada Bijeljina Tomica Stojanović naveo je da će gradske ulice čistiti “Bijeljina put”, a seoske puteve firma “Buk promet”, dok će javne površine i trotoare po gradu čistiti AD “Komunalac”. Za ove poslove iz gradskog budžeta biće izdvojeno oko 230.000 KM.

“Abrazivni materijali i vozila će biti spremni na vrijeme, tako da naši građani mogu biti spokojni kada je riječ o zaštiti od snježnih padavina”, najavio je Stojanović.

I na području Novog Grada, Prijedora i Kozarske Dubice putevi bi ove zime trebalo da budu čisti, tvrde u “Prijedor putevima” koji su zbog vremenskih neprilika sezonu počeli tri dana prije zvaničnog početka.

“Navabili smo 2.000 tona soli, a uskoro će nam stići još 1.000 tona.  Imamo i oko 7.500 kubika abraziva, što je i više nego dovoljno da valjano obavimo posao”, rekao je rukovodilac radne jedinice za održavanje puteva u “Prijedor putevima” Darko Radaković.

Nesavjesni vozači

U preduzećima koja održavaju puteve u RS tokom zime kažu da im najveće probleme stvaraju nesavjesni vozači koji u zimskom periodu voze sa ljetnim gumama, ali i vozači kamiona koji izbjegavaju da koriste zimsku opremu.

“Teretna vozila nam zadaju najveće glavobolje, jer voze bez opreme, pa smo u stalnom dosluhu sa policijom kako ih ne bi puštali u uspone gdje snijeg nije potpuno očišćen. U suprotnom se popriječe po sredini puta i blokiraju saobraćajnice”, kaže Dragan Buloščić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/putari-spremno-cekaju-snijeg-i-minuse/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])