Radi za Amerikance u Iraku: “Mjesečno zaradim 9.000 KM”

Objavljeno: 30. 11. 2016 u 17:32h

Brojni vojnici Oružanih snaga BiH, ali i brojni drugi građani BiH odlaze u ratom zahvaćena područja kako bi zaradili. Radeći za strane kompanije i američku vojsku u Iraku prosječno zarade oko 9000 KM mjesečno.

Tako nekolicina ljudi iz Bosne i Hercegovine odlazi i na bliskoistočna ratišta kako bi bili dio američke vojne administracije ili firmi koje sarađuju sa američkom vojskom.

“Moje putovanje na Bliski istok počinje u avgustu 2008. godine kada sam imao priliku da radim za američku kompaniju KBR (Kellog Brown & Roots) sa sjedištem u Hjustonu. Informacije sam dobio od jednog člana misije Oružanih snaga bh. u Iraku još 2005. godine. Dakle, služio sam se prvom informacijom, aplicirao, te slijedio detalje i instrukcije koje su uslijedile od poslodavca. S obzirom na cijelu ekonomsku sliku u BiH ja sam već bio izvan BiH, to jeste dobio sam posao na Malti kao građevinski radnik. Imao sam svega 23 godine, a Malta mi je bila gol u 96. minuti, tako da u svojoj skromnosti nisam ni sanjao da bolji zicer može da se izrodi. Ipak, motiv u svemu tome mi je bio najvažniji, a to je novac. Novac je taj koji je presudio da ostavim brz i lagodan život, u odnosu na prašinu, vrućinu i mnoge stvari koje se ne pričaju. Mnogi se neće složiti, al Konfučije je rekao: ‘Dobrom uhu i komarac je dobra muzika’”, kaže na početku razgovora za Source.ba portal ovaj državljanin BiH.

On je istakao da se trenutno nalazi u centralnom dijelu Iraka u okviru Bagdad gradova.

“Svi pompezni snimci i slike golgote se dešavaju na samom sjeveru zemlje gdje su Erbil, Tal Afar i Mosul. Figurativno, od ratnih zona sam udaljen kao od Sarajeva do Beča. Inače, ne brinem za svoju sigurnost, imam ja ko brine za mene”, navodi sagovornik.

On je ostavio suprugu i porodicu u BiH i došao u ratnu zonu da bi zaradio novac.

“Svaki dan i sat proveden bez njih je zarad viših ciljeva i dobrobiti porodice. A sve to u nadi da ne moraju moja djeca da dolaze ovdje ili negdje slično”,  kaže on i dodaje da u Iraku ima dosta državljana BiH koji zarađuju za život.

“Jedne prilike naša sugrađanka je vozila automobil i pukla joj je guma. Ima ona radio i sve to, ali nikako da objasni šta je tačno njen problem. I kada ju je vučna služba upitala kako joj mogu pomoći, ona im je odgovorila: ‘Goodyear no good’. Ovo je bilo preko radija, gdje istovremeno sluša otprilike 120 ljudi. Svi su se smijali nakon toga” – ispričao je.

Ovaj mladi državljanin BiH, koji sada radi za američku kompaniju koja sarađuje sa vojskom SAD, istakao je da realnu platu u BiH od oko 600 KM on tamo zaradi za dva dana. Mjesečno zaradi oko 9000 KM.

“Ovdje je kao plaćeni zatvor. Dakle, tu se odvija jedna velika vojna operacija u cilju borbe protiv ISIL tako da je velika potreba za materijalno-tehničkim sredstvima i ljudstvom u cilju što boljeg izvođenja obaveza. Mjere predostrožnosti su uvijek na visokom nivou tako da je svakom pojedincu zadatak broj jedan samozaštita i budnost puna 24 sata”,  ispričao je on.

A da biste dobili ovakvu vrstu posla, rada u vojnoj administraciji koja ima i veze sa SAD provjere i testovi su i više nego besprekorni.

“Provjere su besprijrekorne, od vrlo detaljnih medicinskih pretraga pa do provjera za mogući kriminalnu prošlost. Morate biti bez ikakvih kazni, apsolutno bez sudskih procesa i tužbi. Čak u nekim slučajevima i kreditno zaduženje stvara problem u procesu zapošljavanja”, kaže sagovornik.

“Situacija u Iraku podsijeća na političke prilike u BiH”

“I ovdje imate tri naroda, šiite, sunite i Kurde. Kurdi hoće autonomiju kao i RS u BiH. Suniti su manjina i dobiju veliku količinu novca na raspodjelu, ali su opet nezadovoljni – isto kao i Hrvati u BiH. A šiti su najbrojniji kao i Bošnjaci, i jedni i drugi imaju loše vođe”, poručuje na kraju razgovora naš državljanin koji trenutno radi u Iraku u iračkoj vojnoj administraciji, ali je u pitanju firma u vlasništvu Amerikanaca.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/radi-za-amerikance-u-iraku-mjesecno-zaradim-9-000-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot