Banda iz BiH i Srbije ukrala u Njemačkoj 300 bicikla vrijednih 250.000 evra

Objavljeno: 30. 11. 2016 u 12:39h

Njemačka policija uhapsila je u akciji “Dukato” sedam osoba porijeklom iz BiH i Srbije zbog sumnje da su ukrali više od 300 skupocjenih bicikla i raznu robu vrijednu oko 250.000 evra.

Članovi bande su opljačkali 100 skladišta i reciklažnih centara i plijen prevozili u BiH gdje su ga preprodavali.

Akcija “Dukato” počela je kada je njemačka policija odlučila da vidi šta se krije iza porasta povećanog broja krađe bicikla na području grada Tibingena.

“Ovo je bila najveća potraga za ukradenim biciklima u posljednjih nekoliko godina. Uspjeli smo da uhvatimo kradljivce. Procenat otkrivenosti počinilaca u ovim krivičnim djelima je relativno nizak, ispod 10 odsto”, rekao je za njemačke medije šef policije za regiju Rojtlingen Jozef Hones.

Prema nezvaničnim informacijama, njemačka policija je tokom istrage došla do saznanja da lopovi za krađe koriste tamni kombi “fijat dukato”. Policija je ovo vozilo pratila i otkrila u blizini granice s Austrijom i uhapsila dvojicu državljana BiH. U kombiju je pronađeno 57 brdskih i trkačkih bicikala koji su bili prekriveni ćebetom. Mnogi od njih su prijavljeni kao ukradeni u Tibingenu.

Izvor blizak istrazi je kazao da su nakon hapšenja dvojica državljana BiH, koja su bili u kombiju, policiji rekli da im je samo naređeno da bicikle odvezu u svoju državu i da ne znaju ništa više.

“Nakon njihovog hapšenja otkriveni su ostali članovi bande. Riječ je o osobama starosti od 19 do 50 godina. Uglavnom se radi o tražiocima azila iz BiH i Srbije”, rekao je ovaj izvor.

Prema nezvaničnim informacijama, sedmočlana kriminalna grupa, osim bicikla, krala je i alat za baštu i građevinarstvo, električne uređaje, metalni otpad, čak i gorivo. Uglavnom su provaljivali u centre sekundarnih sirovina, razne fabrike i skladišta.

Tuzla

Mediji su saznali da je tokom istrage njemačka policija obavijestila kolege u BiH zbog sumnje da ukradena roba završava na području Tuzle. Prema nepotvrđenim informacijama, nakon tog obavještenja u jednoj tuzlanskoj prodavnici i skladištima pronađena je zaplijenjena ukradena roba u vrijednosti od 200.000 evra.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/banda-iz-bih-i-srbije-ukrala-u-njemackoj-300-bicikla-vrijednih-250-000-evra/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot