Dječak iz Srpca postao majstor za ikone

Objavljeno: 29. 11. 2016 u 17:17h

Četrnaestogodišnji Andrej Jazović iz Srpca još od malih nogu pokazao je talenat za crtanje, a odnedavno je počeo izrađivati ikone u duborezu, a ovu tehniku savladao je bez ičije pomoći.

Andreju je dovoljno da ispred sebe stavi sliku sveca i nabavi kvalitetan komad drveta, najčešće bukvu, i cijeli posao je gotov u roku od tri do sedam dana.

“Volio sam crtati i odjednom mi se javila želja da počnem izrađivati ikone. Prvo bih je nacrtao olovkom na drvetu, a onda izrezbario i na kraju obojio. Ljudi oko mene su bili oduševljeni i tako je sve počelo. Od alata koristim samo dlijeto za drvo”, kaže ovaj vrijedni dječak.

Do sada je izradio na desetine ikona sa likovima svetaca i pravoslavnih manastira, a većinu ih je prodao na improvizovanom štandu ispred kuće.

Mnogi vjernici su čuli za njegov talenat i dolaze kod Jazovića da naruče ikone za svoje krsne slave.

“Mnogo sam ih prodao i trenutno su mi ostale samo ikone Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i manastira Ostrog. Jednu od njih sam pridario hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srpcu, a jednu sam odnio i vjeroučitelju u Osnovnu školu “Jovan Jovanović Zmaj”, gdje pohađam deveti razred”, kaže Jazović.

Iako bi želio da upiše smjer automehaničara u srednjoj školi u Srpcu, od izrade ikona ne planira da odustane.

“I jedno i drugo zahtijeva veliki trud i koncentraciju, ali me izrada ikona istinski ispunjava. Od toga neću odustati. Do sada sam radio svaki dan, oko sat dnevno, a u budućnosti planiram i duže”, poručio je Andrej Jazović.

Podrška

Andreju Jazoviću najveća podrška u radu su otac Goran i majka Biljana, kao i brat Elvis, a riječi hvale je dobio i od Srpčanina Milivoja Dragomirovića, koji godinama izrađuje ikone u duborezu, a u posljednje vrijeme i unikatni namještaj.

“Milivoj je vrhunski stručnjak koji je poznat van granica Srpca i divim se njegovom radu. Drago mi je što me podržava i daje mi motivaciju da se nastavim baviti ovim poslom”, ističe Andrej.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/djecak-iz-srpca-postao-majstor-za-ikone/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot