Srce i tumori traže lijek u inostranstvu

Objavljeno: 28. 11. 2016 u 15:29h

Bolesti srca i tumori najčešći su uzrok odlaska pacijenata iz Srpske na liječenje u inostranstvo, koje Fond zdravstvenog osiguranja RS godišnje košta oko 20 miliona maraka.

U Fondu ističu da su kardiološka oboljenja godinama unazad razlog broj jedan zbog kojih pacijenti moraju na liječenje izvan granica RS. Na drugom mjestu su neurološke bolesti (tumori), a slijede genetska ispitivanja, oboljenja krvi i druge teške dijagnoze čije liječenje nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

“Samo u prošloj godini za liječenje pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima u inostranstvu izdvojeno je sedam miliona maraka”, istakli su u Fondu.

Dodaju da je ohrabrujuća činjenica što je broj pacijenata koji se liječi u inostranstvu u opadanju, ali je porastao trošak po pacijentu, što govori da se pružaju skuplje i komplikovanije usluge, čime se produžava period bolničkog liječenja.

“Mali broj pacijenata je upućen na liječenje u zdravstvene ustanove u Italiji, Austriji, Njemačkoj i Turskoj i tu se radi o operativnim zahvatima koje nije moguće uraditi u RS ili u Srbiji”, rekli su u Fondu.

Pojašnjavaju da se osiguranici upućuju u zdravstvene ustanove koje sa Fondom imaju potpisan ugovor, a uglavnom se nalaze u Srbiji i FBiH. Procedura za odlazak u inostranstvo počinje u zdravstvenoj ustanovi gdje je pacijent liječen. Naime, konzilijum ljekara predloži da se liječenje obavi van RS i taj prijedlog, zajedno sa neophodnom dokumentacijom, zdravstvena ustanova dostavlja Fondu. Prijedlog razmatra nadležna komisija Fonda, a rješenje se osiguraniku dostavlja na kućnu adresu.

“Osiguranicima kojima je odobreno liječenje izvan RS u ustanovama koje imaju ugovor s nama finansiramo troškove u cjelosti”, rekli su u Fondu.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RS dr Duško Vulić istakao je da su srčana oboljenja prošle godine bila uzrok smrti u 47 odsto slučajeva.

“Kod nas ne postoji kardiohirurgija, zbog čega pacijente kojima su neophodni hirurški zahvati na srcu upućujemo u inostranstvo”, rekao je Vulić, naglasivši da je u planu da Srpska u naredom periodu dobije kardiohirurške sale.

Nacionalni koordinator za maligna oboljenja u RS dr Zdenka Gojković kaže da Srpska ima najsavremeniju radioterapiju u regionu, o čemu svjedoči podatak da na terapije zračenjem dolaze i oboljeli iz Crne Gore.

“Za rijetke tumore, kao što su neuroendokrini, pacijente šaljemo u Srbiju zato što se određena testiranja rade tamo. Suštinski se ne isplati ta testiranja obavljati ovdje, jer je mali broj oboljelih, a reagensi koji se koriste su skupi i nabavljaju se u velikim količinama”, rekla je Gojkovićeva.

Dodaje da u inostranstvo upućuju i pacijente kod kojih su potrebni određeni hirurški tretmani.

Finansiranje liječenja

U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da osiguranici mogu ostvariti pravo i na finansiranje troškova liječenja u zdravstvenim ustanovama u inostranstvu s kojima Fond nema ugovor, ako to nije moguće ni u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. U tom slučaju finansira im se minimalno 30 odsto troškova liječenja.

“Uslov je da je liječenje koje je preporučeno naučno dokazano i prihvaćeno u praksi, odnosno da ne predstavlja eksperimentalni oblik i da su troškovi liječenja finansijski prihvatljivi”, pojasnili su u Fondu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srce-i-tumori-traze-lijek-u-inostranstvu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot