Carinik priznao da je uzimao mito

Objavljeno: 28. 11. 2016 u 13:57h

Carinik Aerodroma Sarajevo Emir Čaušević (44) iz Tuzle, koji je u predmetu “Gold” optužen da je zajedno sa deset kolega uzimao mito i puštao uvoz razne robe u BiH bez plaćanja carine, priznao je krivicu.

Ovo je u Sudu BiH kazao njegov advokat Vlado Adamović, koji je rekao da je sa Tužilaštvom BiH zaključen sporazum. Nije navodio koja je kazna predviđena za Čauševića. Nezvanično saznajemo da je to devet mjeseci zatvora.

Tužilac Tužilaštva BiH koji vodi predmet “Gold” Mirza Hukeljić potvrdio je da je sa Čauševićem zaključen sporazum, ali ni on nije navodio detalje. Istakao je da će mu trebati sedam dana za finalizovanje tog dokumenta i najavio izmjenu optužnice.

Osim Čauševića, u ovom slučaju optuženi su: bivši šef Carinske ispostave Aerodroma Sarajevo Vehid Sadiković (57), vođe smjena Zoran Lončar (64), Mensur Mašetić (64) i Taufik Šemdin (43), carinici u ispostavi Maid Keč (52), Branka Tešić (60), Muhamed Hanjalić (55), Zijad Hadžifejzović (39) i Damir Burnazović (42), te Damir Dudo (44) zaposlen u Sektoru za sprečavanje krijumčarenja i carinskih prevara u UIO BiH.

Svi oni uhapšeni su u akciji “Gold” u junu 2014. godine. Optužnicu protiv njih Sud BiH potvrdio je 29. decembra prošle godine.

Optužnica ih tereti da su kao organizovana kriminalna grupa duži period zloupotrebljavali službeni položaj i ovlašćenja jer su putnicima koji uđu u carinski prostor sarajevskog aerodroma omogućavali povoljniji tretman ili oslobađanje od carine prilikom carinjenja robe. U zamjenu su uzimali novac ili druge oblike koristi. Tako su omogućavali šverc razne robe. Dokazni postupak u ovom predmetu završen je svjedočenjem drugooptuženog Lončara i izvođenjem materijalnih dokaza odbrane.

Lončar je negirao da je uzimao novac u zamjenu za bilo kakve carinske olakšice i nije se sjećao većine svjedoka tužilaštva koji su pričali da su davali mito. Negirao je i da je uzeo 50 maraka mita kako bi turskog državljanina oslobodio plaćanja carine na uvoz laptopa.

“Taj čovjek je 2014. godine unio nov laptop. Izdao sam mu PUR obrazac i rekao da prilikom izlaska iz BiH mora imati tu robu”, rekao je Lončar.

Istakao je i da su gluposti tvrdnje svjedoka Alena Kordića da su mu na carini tražili 700 KM mita.

“On je prenosio arome za nargile i u jednom slučaju sam tražio da mu se naplati carina na aromate koji su koštali 200 KM”, kazao je Lončar.

Njega optužnica tereti da je za 20 dolara i 20 evra propustio putnika na letu Beč – Sarajevo Envera Huskića da u BiH unese laptop bez plaćanja carine.

Optuženi Damir Dudo sudu je predočio i dokumentaciju kojom potvrđuje porijeklo 3.650 maraka koje su mu oduzete prilikom hapšenja. Istakao je da je prije nego što je uhapšen od banke podigao 2.000, a supruga 1.000 maraka.

Nakon iznošenja ovih dokaza odbrane predsjednik sudskog vijeća Izo Tankić prekinuo je suđenje i nastavak zakazao za 15. decembar. Tada bi trebalo da se raspravlja o sporazumu koji je zaključio optuženi Čaušević, a obavijestio je stranke da pripreme i završne riječi.

Akcija

Advokat trojice optuženih u predmetu “Gold” Senad Bilić kao dokaz odbrane dostavio je Sudu BiH obavještajne izvještaje Granične policije BiH od 13. novembra 2014. godine. U tim izvještajima spominje se da neke osobe švercuju zlato preko Aerodroma Sarajevo. Zbog toga je policijska akcija u kojoj su “pali” carinici dobila kodni naziv “Gold”.

“Graničari su šest mjeseci vodili istragu protiv švercera zlata i tehnike iz Turske u BiH. Međutim, nađene su helanke, gaće i aroma za nargile. U početku niko nije spominjao carinike”, kazao je advokat Bilić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/carinik-priznao-da-je-uzimao-mito/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot