Pojedini lijekovi u BiH pojeftiniće i za 80 odsto

Objavljeno: 27. 11. 2016 u 14:14h

Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, izjavio je danas u Banjaluci da će neki od lijekova u BiH pojeftiniti i za 80 odsto, zahvaljujući usvojenom Pravilniku o lijekovima.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Branislavom Borenovićem, liderom Partije demokratskog progresa (PDP), Zolak je rekao da je procjenjena ušteda na tržištu lijekova u BiH 10 odsto, a obzirom da je prošle godine u pitanju bilo više od 500 miliona KM, zbog čega će ušteda iznositi oko 50 miliona KM.

“Neki će biti jefitniji 80 odsto, dok neki neće biti jefitniji uopšte, jer su već sad jeftiniji od maksimalne cijene propisane Pravilnikom”, objasnio je Zolak.

Istakao je da će Pravilnik najviše uticati na cijene lijekova koji su do sada bili za jedan do dva puta skuplji u odnosu na cijene u regionu.

“Novim Pravilnikom predviđeno je da cijene lijekova u BiH budu iznad cijena u Srbiji, ali ispod cijena u Sloveniji i Hrvatskoj”, kazao je Zolak.

Prema njegovim riječima efekti Pravilnika će se osjetiti početkom februara, jer on stupa na snagu 60 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH. Naglasio je da će benefite usvojenog Pravilnika osjetiti svi, a najviše građani i zdravstvene ustanove.

“Kad se smanji veleprodajna cijena logično bi bilo da se smanje cijene i u maloprodaji. Apoteke su u entitetskoj nadležnosti pa će entitetske inspekcije biti nadležne da kontrolišu da li su apoteke smanjile cijene”, kazao je Zolak.

Branislav Borenović iskazao je zadovoljstvo što je PD za deset mjeseci uspio realizovati jedan od svojih ciljeva, zbog kojih su i ušli u vlast na nivou BiH . Čestitao je Zolaku na odlično urađenom poslu bez obzira na izazove, bilo da su u pitanju politički ili stručni, kao i izazovi vezani za farmaceutske kompanije.

“Očekujemo da se uskoro ostvari i naš drugi prioritet i cilj, a to je da se prolongira plaćanje stope PDV-a sa 10. na kraj mjeseca i to su dvije ključne stvari na kojima je PDP insistirao ulaskom u zajedničke institucije”, rekao je Borenović.

Prema njegovim riječima ono što su obećali, to su i učinili, odnosno omogućili su 50 miliona uštede za građane i zdravstvene ustanove, a 50 miliona manje zarade za farmaceutske kompanije. Izjednačiti cijene lijekova sa zemljama u okruženju Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da je dobro što je usvojen Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova u BiH, ali da je pojeftinjenje moglo biti mnogo veće da su sve strane bile iskreno posvećene zaštiti građana Srpske i BiH.

“Da je Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova u BiH usvojen sa koeficijentom od 0,9, na čemu je insistirala Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i naši predstavnici u Stručnom vijeću Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, biće bi ostvarene veće uštede”, rekao je Bogdanić novinarima u Tesliću.

On je naveo da bi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ostvario uštede od oko 50 miliona KM da je usvojen koeficijent od 0,9, umjesto jedan.

“U svakom slučaju, dobro je što je Pravilnik na kraju usvojen i uz angažman Svjetske banke i njihove intervencije da koeficijent iznosi jedan”, rekao je Bogdanić.

On je istakao da je ovo samo prvi korak, najavivši dalje aktivnosti na dovođenju cijene lijekova na nivo u zemljama okruženja. Savjet ministara BiH usvojio je 24. novembra Pravilnik o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova, koji stupa na snagu 60 dana od usvajanja.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da će primjena ovog pravilnika omogućiti uštede na tržištu lijekova u BiH od oko 50 miliona KM na godišnjem nivou, te da će cijena pojedinih lijekova koja je bila dvostruko veća nego u okruženju, biti dovedena na nivo iz okruženja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pojedini-lijekovi-u-bih-pojeftinice-i-za-80-odsto/||claudebot