Umro Fidel Kastro

Objavljeno: 26. 11. 2016 u 10:11h

Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je u petak uveče u 90. godini, javila je kubanska državna televizija.

Predsjednik Kube Raul Kastro saopštio je nešto poslije ponoći drhvatim glasom na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan:

“Ka pobijedi, uvijek!”. Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov stariji brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani u subotu rano ujutro, “u skladu sa njegovom željom”.

Jedna od vodećih svjetskih figura u drugoj polovini 20. veka, Fidel Kastro je imao izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje, navodi AFP. Fidel Kastro je vladao Kubom gotovo pola vijeka, a 2008. svoja ovlašćenja prenieo je bratu Raulu. Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsjednik i premijer Kube.

Njegove pristalice ga smatraju čovjekom koji je dao Kubu narodu, a njegovi protivnici ga optužuju da je suzbio opoziciju u zemlji. Doktorirao je pravo na Univerzitetu u Havani 1950, na nakon studija organizuje revolucionarni pokret protiv Fulgensija Batiste, koji je nešto prije izveo državni udar, zbacio KarlosaSokarasai izveo diktaturu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/umro-fidel-kastro/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])