Tramp bi iz SAD mogao da protjera stotine ljudi porijeklom iz BiH

Objavljeno: 25. 11. 2016 u 19:07h

Donald Tramp, novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, tokom predizborne kampanje mnogo puta je najvljivao da će protjerati više od 11 miliona ilegalnih imigranata.

Nakon pobjede na izborima, malo je ublažio retoriku pa sad naglašava da će da protjera samo kriminalce, ubice, dilere drogom, odnosno sve one koji imaju kriminalni dosje. I odlazeća vlada predsjednika Baraka Obame takođe je protjerivala hiljade ilegalnih imigranata i takođe su prvi na udaru bili oni s kriminalnim dosjeima.

Što se tiče Bosne i Hercegovine ni naši državljani, od kojih je većina došla u Ameriku tokom i nakon rata devedesetih, nisu bili pošteđeni za vrijeme Obamine administracije, ali sljedećih nekoliko godina očekuje se ogroman broj ekstradicija. Prema podacima kojima raspolažu američki mediji, trenutno se provjerava “najmanje” 600 osoba porijeklom iz BiH, prenosi “Faktor”.

Dosad su deportovane desetine ljudi, a uglavnom je riječ o onima koji su, prema ocjeni američkih vlasti, “lagali” prilikom traženja imigrantskih viza. “Poznato je da nam je iz SAD-a izručen, odnosno deportovan veći broj osoba, uglavnom osumnjičenih za ratne zločine, koji su tamo procesuirani za imigracijske prevare, jer su skrivali podatke o svom učešću u ratu”, rekao je za pomenuti portal portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Naime, svi dokumenti vojski, paravojski i policija u BiH dostupni su kako Haškom tribunalu, tako i američkim vlastima.

Ukoliko u tim dokumentima pronađu ime osobe koja nije navela da je tokom rata bila vojno-policijski aktivna, posebno u Srebrenici gdje je počinjen genocid, ili Prijedoru, Čapljini i sličnim mjestima, “pali se crvena lampica” i kreće detaljna provjera. Veliki broj već je deportovan na zahtjev vlasti u BiH, najviše na zahtjeve poslane iz Tužilaštva BiH, odnosno Posebnog odjeljenja za ratne zločine.

Pravosuđu BiH je tako iz Las Vegasa izručen i Dejan Radojković, optužen za ratne zločine u Srebrenici. On se tereti da je na magistralnom putu Bratunac – Konjević Polje, zajedno sa pripadnicima Trećeg voda Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske, otvorio rafalnu paljbu na nekoliko muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su 1995. godine pokušali da pobjegnu iz Srebrenice. Ipak, on je oslobođen optužbi presudama prvo suda u Bijeljini, a potom Vrhovnog suda Republike Srpske.

Među onima koji su deportovani je i Neđo Ikonić, koji je bio nadređeni Radojkoviću, a koji je bio nastanjen u Milvokiju. On je deportovan 2010. godine, ali i on je oslobođen. U Njujorku je uhapšen i u junu 2013. godine vlastima BiH izručen i Sulejman Mujagić.

On je optužen za ratne zločine počinjene tokom 1995. godine u svojstvu jednog od komandanata vojske bivše Autonomne pokrajine Zapadne Bosne pod vođstvom osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. Mujagić je osuđen već iduće godine na osam i po godina zatvora, a kaznu mu je prošle godine potvrdio i Vrhovni sud FBiH. Edin Džeko uhapšen je u državi Vašington i u decembru 2012. godine izručen Bosni i Hercegovini. Dvije godine kasnije osuđen je na deset godina zatvora za ubistvo, odnosno učešća u strijeljanju šest ratnih zarobljenika u Trusini kod Konjica. U aprilu 2011. iz SAD-a je izručena i Rasema Handanović “Zolja”, koja je zbog zločina takođe u Trusini osuđena na pet i po godina zatvora. Edin Sakoč je uhapšen u Vermontu i izručen BiH 19. februara ove godine. On se tereti da je kao pripadnik HVO-a počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine. Almaz Nezirović, takođe bivši pripadnik HVO-a osumnjičen za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, uhapšen je u Virdžiniji i izručen u julu 2015. I on kao i Sakoč čeka presudu.

Najsvježiji primjer je Azre Bašić, rođene Riječanke, koju pravosuđe BiH tereti za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine. Bivša pripadnica HVO-a je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki. Prije nekoliko dana je izručena u BiH.

Što se tiče izručenja iz BiH u Sjedinjene Države, najpoznatiji je slučaj Majkla Vučića, nastavnika koji je tražen zbog višestrukih silovanja učenica u Ilinoju. Njega je u decembru 2014. godine Služba za poslove sa strancima locirala u Čitluku, odakle mu je otac, uhapsila i deportovala u SAD gdje je osuđen na čak 50 godina zatvora.

Izvor: Faktor.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/tramp-bi-iz-sad-mogao-da-protjera-stotine-ljudi-porijeklom-iz-bih/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot