Srbija ne može izručiti misicu BiH?

Objavljeno: 25. 11. 2016 u 15:51h

Naše pravosuđe raspolaže podacima da se bivša bh. mis fotogeničnosti Slobodanka Tošić (30), a koja je pobjegla nakon što je pravosnažno osuđena na dvije i po godine, nalazi u Beogradu, ali ona nije uhapšena, a i da jeste, izručenje je pod velikim znakom pitanja.

Iz Ministarstva pravde BiH “Nezavisnim” je rečeno da je Tošićeva locirana u Srbiji, ali je, kako priznaju, još neizvjesno da li će biti izručena BiH, pošto još nije utvrđeno da li bi to bilo u skladu s Ugovorom između BiH i Srbije o izručenju.

Međutim, uvidom u taj ugovor, “Nezavisne” su ustanovile da prepreka i te kako postoji. Naime, ona je, po optužnici, namamila Đorđa Ždrala, koga je Darko Elez želio da likvidira još u aprilu 2006. godine.

Ona uz bh. državljanstvo ima i srbijansko, a u takvim slučajevima Ugovor između BiH i Srbije o izručenju važi samo za krivična djela počinjena nakon njegovog stupanja na snagu – od oktobra 2014. godine.

Iz Ministarstva pravde BiH kazali su da je već uspostavljena komunikacija između dvije zemlje.

“Organi Srbije su kontaktirali nadležni sud u BiH u svrhu dostavljanja dokumentacije, kako bi se ocijenilo da li ona podliježe odredbama Ugovora između BiH i Srbije o izručenju, koje se odnose na izručenje vlastitih državljana, a imajući u vidu da potraživana ima državljanstvo Srbije”, kaže Marina Bakić, portparol Ministarstva pravde BiH.

Vlado Adamović, advokat čija je klijentkinja bila Tošićeva, ističe da ga ona nikako nakon bjekstva nije kontaktirala. On kaže da bh. pravosuđe, i nakon novonastale situacije, ima rješenje.

“BiH može tražiti od Srbije da ona izdržava kaznu tamo”, pojasnio je Adamović u izjavi za “Nezavisne” Jadranka Tošić, majka Slobodanke Tošić, tvrdi da se i čuje i vidi s kćerkom, ali nije precizirala gdje se viđaju.

“Ja nemam snage da pričam o svemu ovome. Uopšte nemam riječi niti mogu da pratim cijeli slučaj. Čisto sumnjam u časne namjere države, suda, tužilaštva, pravosuđa”, navela je Jadranka Tošić.

Podsjetimo, početkom septembra Interpol je raspisao crvenu potjernicu za bivšom mis fotogeničnosti i “Playboyjevom” zečicom. Prethodno su iz Suda BiH pozvali Tošićevu za izdržavanje zatvorske kazne, ali se ona pozivu nije odazvala.

Drugostepenom presudom Suda BiH potvrđena je kazna Slobodanki Tošić od dvije i po godine zatvora zbog učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi u predmetu “Lutka”.

Naime, Boba, kako je zovu, osuđena je zbog učešća u kriminalnoj grupi Darka Eleza i saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala.

Bjekstvo Brkića

U bjekstvu je i Ramo Brkić, bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona, koji je pobjegao iz BiH, gdje je osuđen zbog organizovanog kriminala. Ministarstvo pravde BiH nema informacije o Brkiću, niti gdje se on nalazi.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srbija-ne-moze-izruciti-misicu-bih/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])