Osiguravajuće kuće opet love u mutnom

Objavljeno: 25. 11. 2016 u 16:24h

Agencija za osiguranje RS utvrdila je tokom kontrole propuste u radu osiguravajućih društava koja ne biraju sredstva da pridobiju što više klijenata, a time se ponovo pokazalo da osiguravajuće kuće nastavljaju da krše dogovor da se neće služiti dampinškim cijenama u oblasti osiguranja od auto-odgovornosti.

U RS je 2014. godine usvojen kodeks ponašanja, kojim su se osiguravajuća društva obavezala da neće davati nelegalne popuste u oblasti osiguranja od auto-odgovornosti, ali se od tada malo šta promijenilo i većina je nastavila da nudi nelegalne popuste. Novi pokušaj regulisanja tržišta uslijedio je krajem avgusta ove godine, kada su čelnici osiguravajućih društava postigli usmeni dogovor da neće posezati za dampinškim cijenama, a iz Agencije za osiguranje zaprijetili da će iskoristiti sve mehanizme koji su im na raspolaganju da uvedu red na tržištu. S obzirom na to da ni od toga nije bilo ništa, Agencija za osiguranje je krenula u kontrolu i ponovo pronašla identične propuste.

“Kod tri društva smo u oktobru kontrolisali primjenu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju i odluke o tarifi premije i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u RS. Utvrdili smo određene nepravilnosti. Izdaćemo naloge za ispravku propusta i izreći sankcije”, naveli su u Agenciji za osiguranje.

Pozivajući se na Zakon o društvima za osiguranje i obaveznom poštivanju poslovne tajne u Agenciji za osiguranje su rekli da ne mogu otkrivati koja osiguravajuća društva su kontrolisali i kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da je jasno da društva ne poštuju postignuti dogovor, zbog čega su sa Agencijom za osiguranje RS krenuli u borbu protiv kuća koje daju nelegalne popuste.

“Takvoj praksi na tržištu za sada ne možemo stati ukraj, ali je moramo svesti na najmanju moguću mjeru. Kontrole će biti nastavljene, a mi ćemo tražiti mjere da zaustavimo ovu pošast koja vlada već duži niz godina”, kazao je Durmić.

Naglasio je da su vantarifni popusti prisutni zbog oštre konkurencije, s obzirom na to da je na malom tržištu prisutan veliki broj osiguravajućih društava. Na pretrpanost tržišta uticalo je osnivanje novih osiguravajućih društava, ali i otvaranje filijala kuća iz FBiH u RS.

“Osiguravajuće kuće nastoje da uzmu dio premije dampinškim cijenama. Jedino na taj način mogu da dobiju dio tržišta, zadrže postojeće i pridobiju nove klijente. Ništa im drugo ne mogu ponuditi. Zbog takvog poslovanja štetu trpe društva koja ne posežu za dampingom”, rekao je Durmić.

Kazne

Milomir Durmić ističe da će svim osiguravajućim društvima koja se koriste nelegalnim popustima biti izrečene sankcije.

“Propisane su novačne kazne, a najrigoroznija je oduzimanje dozvole za rad na određeni period”, naveo je Durmić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/osiguravajuce-kuce-opet-love-u-mutnom/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot