Autoput pretiče zimu

Objavljeno: 24. 11. 2016 u 17:10h

Izgradnja druge dionice autoputa “9. januar” od Banjaluke do Prnjavora duge 35,3 kilometra teče po planu, a na osnovu trenutnog intenziteta radova može se očekivati da bude puštena u saobraćaj na jesen iduće godine.

Gradilište su juče obišli ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić, te izrazili zadovoljstvo napretkom radova. Trninić je naglasio da radnicima naruku idu i vremenske prilike.

“Završeno je više od 90 odsto zemljanih radova. Na dva, tri mjesta nisu obavljeni ti radovi iz predostrožnosti, zbog straha da bi se mogla pojaviti klizišta. Jedan od najzahtjevnijih poslova na ovoj trasi je gradnja mosta na Vrbasu čija je dužina 390 metara, a pored njega ovu dionicu krasiće nadvožnjak Mahovljani, te vijadukt Laktaši dva”, kazao je Trninić.

Vrijednost investicije je 160 miliona evra, a novac je obezbijeđen kreditom kod Evropske banke za obnovu i izgradnju.

“Radovi idu kako treba i očekujem da će kompletan autoput “9. januar” u dužini od 72 kilometra biti pušten u saobraćaj na jesen iduće godine”, rekao je Trninić.

Topić je kazao da su na ovoj trasi autoputa završeni glavni betonski objekti na nosivoj konstrukciji, potkonstrukciji i nosivoj kolovoznoj konstrukciji.

“Ostaje nam još da uradimo prateću opremu objekata. Ti radovi zavise od vremenskih uslova. Na ovoj dionici imaćemo 52 manja objekta, kao što su nadvožnjaci i podvožnjaci”, rekao je Topić.

Prva dionica autoputa “9. januar” od Doboja do Prnjavora, duga 36,6 kilometara, otvorena je 11. septembra ove godine. Ukupna vrijednost autoputa Banjaluka – Doboj je 340 miliona evra. Izgradnja obje dionice autoputa povjerena je konzorcijumu koji čine “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.

Mreža autoputeva

Neđo Trninić je naglasio da su nastavljeni razgovori o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor, Brčko – Bijeljina i koridora 5C.

“RS nastavlja da gradi autoputeve i nakon što realizuje sve zacrtane projekte imaće više od 400 kilometara autoputeva”,  rekao je Trninić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/autoput-pretice-zimu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])