Ne žele da otkriju koliko novca potroše na zaštitu VIP ličnosti

Objavljeno: 23. 11. 2016 u 11:13h

Pravdajući to službenom tajnom, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ne želi da otkrije koliko novca se potroši na zaštitu određenih VIP ličnosti u BiH.

“Ne znam zbog čega Direkcija za koordinaciju policijskih tijela krije te podatke”, rekao je Sredoje Nović, šef Kluba delegata Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

On je na juče održanoj sjednici Doma naroda BiH negodovao zbog toga što nije dobio precizan odgovor na pitanje koliko košta obezbjeđenje VIP ličnosti u BiH, ističući da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela potcjenjuje delegate i Parlmentarnu skupštinu BiH.

Kako je rekao Nović, jedini podatak koji je dobio je da je u 2016. godini za dnevnice onih koji obezbjeđuju ličnosti u BiH izdvojeno milion i po KM, iako ovaj podatak nije ni tražio.

“Sve ostalo je pod velom tajne bez ikakvog razloga. Nigdje ne piše da se radi o tajnim podacima i oni nemaju pravo da ih skrivaju jer se troši javni novac”, rekao je Nović.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela kažu da se u budžetu nalazi pregled namjenske strukture rashoda budžetskih korisnika i da se shodno tome sredstva koja se utroše na poslove obezbjeđenja VIP ličnosti ne tretiraju kao tajni podaci.

Međutim, u budžetu nije moguće vidjeti koliko se troši pojedinačno na zaštitu određene ličnosti, što prema Novićevom mišljenju u Direkciji smatraju tajnim podatkom, a zanimljivo je i to da Direkcija kao tajnu tretira podatake koji se mogu naći na internetu i javno objavljenim dokumentima parlamenta BiH.

U jednom takvom dokumentu, doduše datiranom iz 2009. godine, navodi se da se ličnosti iz prve kategorije štite u timovima od po 12 policijskih službenika. Svaku od ličnosti iz prve kategorije prate dva vozila, u kojima se nekada desi da bude i šest policijskih službenika.

“Faktički, 50 ljudi angažovano je na zaštiti ličnosti prve kategorije, njih 30 na zaštiti ličnosti druge kategorije, a njih 10 angažovano je na zaštiti ličnosti iz treće kategorije”, navodi se u tom dokumentu iz 2009. godine, kada je isključivo SIPA radila te poslove.

U tom dokumentu je navedeno da Državnu agenciju za istrage i zaštitu aktivnost osiguranja lica iz prve kategorije van BiH košta 11.000 KM, ili oko 600.000 KM godišnje, i da je takav sistem zaštite pretjeran.

Istina, kasnije su se mijenjala pravila zaštite VIP ličnosti, ali prema nezvaničnim informacijama troškovi su ostali manje-više isti.

Prema podacima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, u BiH se trenutno štiti 27 osoba koje imaju pravo na zaštitu 24 časa, a u prvoj kategoriji štićenih ličnosti, koja i zahtjeva najviše resursa, nalaze se tri člana Predsjedništva BiH i predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Inače, na juče održanoj sjednici Doma naroda parlamenta BiH, delegati su odbacili zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i uputio ga u redovnu proceduru, što je ranije uradio i Predstavnički dom.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ne-zele-da-otkriju-koliko-novca-potrose-na-zastitu-vip-licnosti/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot