Povećanje najniže plate u RS: Nude im 6 a traže 47 maraka

Objavljeno: 22. 11. 2016 u 20:58h

Milka Cenić radi kao čistačica na željeznici. Na platnom listiću piše da je od poslodavca u aprilu dobila 370 maraka – koliko trenutno iznosi minimalac u Srpskoj.

Radnici kažu da isti iznos u javnom preduzeću dobija njih oko 400. Svi zajedno nadaju se da će sindikat u Vladi izlobirati veći iznos. Ne pristaju na šest maraka povećanja koji i dalje predlaže poslovna zajednica.

“Ne dobijamo ništa, ni radnici a samim tim ni država. Vladi ako je u cilju da i država ima koristi, i radnik da ima korist, onda ovaj prijedlog Ekonomsko socijalnog savjeta, odnosno sindikata, da se usvoji”, rekao je Boris Šukalo, radnik u “Željeznicama Srpske”.

On je i dalje nepromijenjen i iznosi 47 maraka više od najniže plate u Srpskoj. Podaci iz Fonda PIO kažu da u Srpskoj minimalac prima 29.000 radnika od kojih je pet hiljada u javnom sektoru – što je 12 odsto od ukupnog broja radnika. Svoj dio kolača čekaju i varioci u zvorničkoj “Alumini”.

“Sigirno bi značilo mnogo obzirom da u posljednje vrijeme nije dugo pomjerana najniža cijena rada. Mi smo doduše imali nekih pomaka u okviru fabrike naše kompanije ali ako se posmatra malo šire onda se vidi da već duži period je rasla potrošačka korpa a nije povećavana najniža cijena rada”, rekao je Radenko Smiljanić, iz sindikata “Alumine”.

Pomjeranja nema – bar za danas. Radna grupa koja je danas trebalo da predloži najnižu platu ponovo je sama sebi dala dodatno vrijeme. Ni četiri sata pregovora nije bilo dovoljno da se sindikat i poslovna zajednica pomjere sa mrtve tačke.

“Nije bilo baš pretjerane saglasnosti socijalnih partnera po pitanju parametara koji bi trebali biti korišteni prilikom izrade najniže plate”, rekao je Saša Aćić  iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Da usklade parametre pokušaće, kažu, na jednoj od dvije naredne sjednice ekonomsko socijalnog savjeta. Svi zajedno imaju malo vremena jer u Zakonu o radu piše da  minimalnu platu Vlada utvrđuje na prijedlog Ekonomsko socijalnog savjeta u posljednjem kvartalu.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/povecanje-najnize-plate-u-rs-nude-im-6-a-traze-47-maraka/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])