Dorade zakona: Ko vozi pijanog saputnika plaća 40 KM

Objavljeno: 20. 11. 2016 u 12:53h

Zakon o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH trebalo je da stupi na snagu, ali je vraćen na doradu. Ovaj zakon je čista kozmetika i opasnost će i dalje vrebati na svakom ćošku, jer je akcenat stavljen na visoke kazne, a ne na prevenciju smatraju stručnjaci iz oblasti saobraćaja.

Drakonske kazne, a preventiva nula, tako novi zakon o bezbjednosti saobraćaja ocjenjuju neki stručnjaci iz oblasti saobraćaja ističući kako je struka novim zakonom htjela da spriječi nesreće i smrti na putevima, dok su se političari uhvatili kako što više kazni da naplate.

“Ispit je nula jer se provodi kako se provodio prije 40-50 godina, sveden na četiri poligonske radnje koje svijet ne poznaje u obuci”, smatra Zdravko Ivić, predsjednik udruženja auto-škola, Banjaluka.

S druge strane, postoje mišljenja da je zakonski riješeno pitanje preventive uvođenjem teoretske nastave koju izvode licencirani saobraćajni inžinjeri, ali da je problem slaba ili nikakva zainteresovanost za ta predavanja.

“Zato je moj prijedlog bio ranije da preventiva ipak bude preko osnovnih škola jer djeca tada najlakše upijaju znanja. Kad se formira čovjek da se formira i saobraćajna kultura”, kaže Slobodan Vujić, iz AMD “Sigurnost”, Bijeljina.

“Tu je ušao svako, ne mora značiti da ako je čovjek diplomirao na saobraćaju da je stvoren za obuku, jer obuka je jedna specijalnost pa bi trebalo da ljudi koji to rade da malo više znaju o obuci”, kaže Zdravko Ivić, predsjednik udruženja auto-škola, Banjaluka.

U regularnost polaganja i vještinu i spremnost vozača početnika sumnjaju i građani.

Struka je predlagala da se uvede obaveza da se postave dvije kamere u automobil u kojem se polaže vozački ispit kako bi se provjerila regularnost, ali ima i mišljenja da to zahtjeva dodatna finasijska sredstva i na neku način remeti mir.

Veliki problem koji je i to što je u novom zakonu predviđeno da se do najteže kategorije D može doći direktno sa B kategorije.

“Gdje ćemo dozvoliti da sa B kategorije može polagati čovjek koji nije osjetio ni šta je vozilo, da nam vozi djecu, a nije vozio ni paketiće. Zar je to normalno? D je najveće kategorija, tamo se radi o masi ljudi. Zar je isto rasuti ljude i paketiće? Paketiće ćemo pokupiti ljude nikad nećemo”, katekoričan je Ivić:

Da bezbjednost na putevima nije na zadovoljavajućem nivou pokazuju i policijski izvještaji.

“U mjesecu oktobru registrovano je osam saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokvali početnici vozači do dvije godine vozačkog iskustva što je za 700 posto više u odnosu na isti period protekle godine”, saopšteno je iz CJB Bijeljina.

I dok preventiva nikoga ne zanima, a žrtve se zbrajaju, političari pripremaju visoke kazne: 100 do 300 KM kazne za vozače koji budu pričali na telefon tokom vožnje, od 400 do 1.000 KM za prekoračenje brzine od 30 km na čas, 40 KM ako na mjestu suvozača bude pijana osoba.

Izvor: Bn

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dorade-zakona-ko-vozi-pijanog-saputnika-placa-40-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot