Za termin za radnu vizu traže 120 KM!

Objavljeno: 19. 11. 2016 u 12:25h

Veliki broj onih koji žele otići na rad u Njemačku ili napustiti BiH naveo je dosjetljive građane da pokušaju zaraditi posredovanjem pri zakazivanju termina u njemačkoj ambasadi u Sarajevu, iako se to može učiniti i samostalno i besplatno.

Zahtjevi za zakazivanje termina sve su učestaliji, pa su se neki dosjetili da usluge posredovanja nude putem oglasa, a njihove cijene kreću se od 50 KM pa naviše. Oni koji nisu uporni da sami zakažu termin, odlučuju se na ovu vrstu usluge.

Kontaktirali smo jednog od korisnika koji na sajtu olx.ba nudi ovu uslugu i rekao nam je da ukoliko je potrebno zakazivanje za radnu vizu može da zakaže termin za 20. februar, a “to bi koštalo 120 KM, a za tzv. spajanje porodice potrebno je izdvojiti 220 KM”.

pik

“Po saznanju njemačke ambasade angažovanje uslužne agencije za rezervaciju termina prema zakonodavstvu BiH nije zabranjeno. Ali, Ambasada ukazuje na to da to nije potrebno i da podnosioci zahtjeva sami mogu izvršiti svoju rezervaciju termina”, saopšteno je iz njemačke ambasade u BiH.

Na njihovom sajtu stoji obavještenje da samo one osobe koje su direktno od Ambasade putem e-maila dobile potvrdu sa svim pojedinostima o terminu, su uspješno rezervisale termin. Iz njemačke ambasade napominju da ne sarađuju sa uslužnim agencijama i da se termini mogu samostalno i besplatno rezervisati.

Oni koji nude ovakve usluge tvrde, međutim, da je ovaj postupak legalan jer se nigdje ne zabranjuje da angažujete nekoga da umjesto vas uradi taj posao.

Jedan od onih koji nude usluge naglašava da ne postoji mogućnost ubacivanja u sistem preko reda, nego samo kad bude postojao slobodan termin za to.

“Nedavno sam bila na razgovoru za posao njegovatelja u Njemačkoj, nekoliko mojih kolega i ja smo tada potpisali ugovore sa poslodavcem, međutim ostalo je još da dobijemo termin u njemačkoj ambasadi. Angažovali smo čovjeka koji nam je uspio zakazati četiri termina”, rekla je jedna čitateljka koja je željela da ostane anonimna.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/za-termin-za-radnu-vizu-traze-120-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])