Mala matura slijedi nakon završenog devetog razreda

Objavljeno: 19. 11. 2016 u 12:14h

Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj propisano je da se nakon završenog devetog razreda vrši provjera učeničkih postignuća – mala matura, i to rješavanjem testova pisanim putem.

Programom male mature se određuju nastavni predmeti iz kojih učenici rješavaju testove, a malu maturu sprovodi Republički pedagoški zavod, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, kojeg je Vlada Republike Srpske usvojila 17. novembra na sjednici u Istočnom Sarajevu, predložena su zakonska rješenja koja treba da doprinesu unapređenju kvaliteta vaspitanja i obrazovanja.

Predložena su rješenja koja doprinose da učenik bude aktivni subjekt vaspitno-obrazovnog procesa, sa kojim rade dobro osposobljeni i kompetentni nastavnici i stručni saradnici, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Prvi put su definisani ishodi osnovnog vaspitanja i obrazovanja koji opisuju šta učenik treba da zna, razumije i može obavljati na osnovu završenog procesa učenja u ovom nivou obrazovanja, definisanog kroz znanje, vještine i kompetencije.

Propisuje se obaveza škole da prati interesovanje i sklonost učenika, odnosno podstiče profesionalu orijentaciju učenika, usmjerava ga za upis u srednju školu i na taj način se učenik lakše opredjeljuje za svoje prvo zanimanje.

Propisano je vaspitanje i obrazovanje djece s posebnim vaspitno-obrazovnim potrebama po individualnim obrazovnim programima, angažovanje lica-asistenta kao podrška učeniku sa smetnjama u razvoju i tima za podršku nadarenim i talentovanim učenicima.

Predloženim odredbama unapređuje se i rad sa nadarenim i talentovanim učenicima. Planirano je formiranje tima za podršku koji promoviše značaj rada sa nadarenim i talentovanim učenicima i koji sarađuje sa različitim institucijama i organizacijama koje mogu pružiti podršku nadarenim i talentovanim učenicima.

Na ovaj način i uz primjenu individualnih obrazovnih programa za darovite i talentovane će se ovim učenicima omogućiti kvalitetniji rad i bolje napredovanje tokom školovanja.

Vrednovanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada je, takođe, novo u odnosu na važeći zakon. Propisan je način sprovođenja samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada škole.

U Prijedlogu ovog zakona predviđeno je i da škole donose razvojne planove čijom primjenom će se znatno poboljšati kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa u smislu dugoročnog planiranja i vrednovanja rada škole.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mala-matura-slijedi-nakon-zavrsenog-devetog-razreda/||claudebot