Studenti smatraju Javni oglas za prijem pripravnika neprimjeren od strane Ministarstva inostranih poslova

Objavljeno: 17. 11. 2016 u 22:13h

Usaglasivši svoje stavove, a na osnovu Memoranduma o saradnji i dogovoru o zajedničkom nastupanju i djelovanju na nivou Bosne i Hercegovine, Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banjaluka, Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo SPONA i Udruga Hrvatski studentski politološki forum Mostar, kao krovna predstavnička tijela i organizacije studenata političkih nauka u Bosni i Hercegovini izdaju usaglašeno saopštenje u vezi sa Javnim oglasom za prijem pripravnika u Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Naime, navedeni oglas objavljen je na internet stranici Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, dana 8. novembra 2016. godine i u istom se navodi da se oglas otvara za sledeće pozicije:

1. Pripravnik sa završenim Pravnim fakultetom (6 izvršioca)
2. Pripravnik sa završenim Ekonomskim fakultetom (6 izvršioca)
3. Pripravnik sa završenim Filozofskim fakultetom – Smjer engleski jezik (2 izvršioca)
4. Pripravnik sa završenim Filozofskim fakultetom – Smjer njemački jezik (1 izvršioc)

Smatramo neprimjerenim i neodgovornim ovakvo ponašanje Ministarstva inostranih poslova BiH koje ne samo da je diskvalifikovalo nego i ignorisalo postojanje struke, studijskih programa pa i samih fakulteta na kojima se obrazuju kadrovi za obavljanje poslova kakvi se po svojoj prirodi realizuju u državnoj službi. Sama činjenica da se studenti u BiH obrazuju na visokoškolskim ustanovama koje imaju studijske programe kao što su politikologija, međunarodne i bezbjednosne studije, novinarstvo i komunikologija, sociologija, socijalni rad i sl. trebala bi biti dovoljan razlog da državne institucije, kao i entitetske, kantonalne pa i lokalne razgovaraju sa našim fakultetima i organizacijama o angažovanju naših studenata u vidu stažiranja, obavljanja stručnih praksi itd.

Ovim saopštenjem ukazujemo na zajednički problem koji se javlja već duži vremenski period. U Bosni i Hergegovini se godinama studenti obrazuju na našim fakultetima bez da nakon toga imaju priliku za zaposlenje u državnoj službi. Time se postavlja pitanje za čije potrebe se školuju kadrovi u Bosni i Hercegovini?

Mišljenja smo da sve institucije i organizacije trebaju u što skorijem periodu izvršiti sistematizaciju radnih mjesta i kadrovskih politika kako bi kadar koji izlazi sa navedenih visokoškolskih ustanova imao priliku za zaposlenje u struci i time da svoj doprinos društvu u kojem živi. Tim povodom pozivamo sve zainteresovane, a prije svega Ministarstvo inostranih poslova BiH na koje se ovo saopštenje direktno odnosi, da u koordinaciji sa našim fakultetima i organizacijama pronađe kompromisno rješenje za ovaj problem”.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/studenti-smatraju-javni-oglas-za-prijem-pripravnika-neprimjeren-od-strane-ministarstva-inostranih-poslova/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])