Lukač: Izmjene zakona predviđaju da centri javne bezbjednosti postanu policijske uprave

Objavljeno: 17. 11. 2016 u 17:12h

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas na Palama da će se na sjednici Narodne skupštine naći izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koje predviđaju da centri javne bezbjednosti postaju policijske uprave, a stanice javne bezbjednosti će dobiti svoju samostalnost.

“Tako će na području grada Istočno Sarajevo biti dvije policijske uprave što će doprinijeti boljoj organizaciji policije, boljem pokrivanju terena i boljoj bezbjednosnoj situaciji”, rekao je Lukač nakon sastanka sa načelnikom CJB Istočno Sarajevo Srpkom Kosorićem.

On je naveo da će, u saradnji sa opštinom Istočna Ilidža, formirati stanicu policije kako bi bezbjednosna situacija na području tog Centra bila na mnogo višem nivou.

Na pitanje novinara da li je u planu da se na području opštine Istočni Stari Grad formira policijska stanica zbog entitetske linije, Lukač je rekao da su razgovarali i o tome, te da je činjenica da u CJB Istočno Sarajevo nedostaje ljudi, jer je veliki broj policajaca otišao u penziju, što će popuniti iz Škole unutrašnjih poslova i sa Policijske akademije.

“U ovom trenutku nemamo dovoljno ljudi da formiramo tu stanicu policije, a prioritet nam je bila Istočna Ilidža”, rekao je Lukač i dodao da će u narednom periodu i to uraditi.

Lukač je rekao da je bezbjednosna situacija na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo na zadovoljavajućem nivou, ali da uvijek insistira da se radi mnogo više i da rezultati moraju biti bolji.

On je istakao da CJB Istočno Sarajevo već bilježi bolje rezultate kada je u pitanju ukupni kriminalitet i da je u toj oblasti zabilježeno smanjenje od 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Lukač je istakao da se radi i radiće se i dalje na tehničkom opremanju policije i ovog Centra.

Lukač je rekao da juče započeta akcija na Sokocu i pretres firme “Čolović” još traje, vrše se pretresi i tužilaštvo je dalje nadležno da procijeni da li ima osnova za pokretanje krivičnih prijava.

Govoreći o neriješenim ubistvima na području Centra, Lukač je rekao da je informisao Upravu za organizovani i teški kriminalitet i da su odabrali određeni broj inspektora koji mogu da daju svoj doprinos u cilju rješavanja starih slučajeva ubistava.

“Sve će zavisiti od materijalnih dokaza, koji su vrlo bitni da bi ih moglo prihvatiti Tužilaštvo i da bi se moglo ići na sud”, rekao je Lukač, koji se nada da će uspjeti da riješe neke stare slučajeve.

Lukač je rekao da obezbjeđenje sjednica dvije vlade Republike Srpske i Federacije BiH u Srebrenici nije problem i da će policija to obezbijediti.

“Drago mi je što postoje pozitivni signali iz FBiH za održavanje dvije sjednice i u Srebrenici treba da pokažemo da je moguć suživot i da je bezbjednosna situacija na dobrom nivou. Nećemo bilo kome dozvoliti da naruši bezbjednosno okruženje povoljno u Srebrenici”, poručio je Lukač.

Načelnik Centra Srpko Kosorić istakao je da su nastavljene aktivnosti oko formiranja stanice policije u Istočnoj Ilidži, završen je javni poziv i sada slijedi otvaranje ponuda i nada da će u narednih desetak dana dobiti tačnu lokaciju i krenuti sa popunjavanjem kadra.

On je pojasnio da opština obezbjeđuje prostor, a Centar materijalno-tehnička sredstva i ljudstvo.

Kosorić je rekao da je bezbjednosna situacija na području opštine Istočni Stari Grad zadovoljavajuća, da se svake sedmice vrši analiza rada i imaju dovoljan broj policijskih službenika.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/lukac-izmjene-zakona-predvidaju-da-centri-javne-bezbjednosti-postanu-policijske-uprave/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot