Srpska ukida “bijeli hljeb”

Objavljeno: 16. 11. 2016 u 19:17h

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na predstojećoj sjednici po svemu sudeći zvanično će ukinuti tzv. bijeli hljeb, brišući u potpunosti članove dva zakona na osnovu kojih izabrani i imenovani funkcioneri u RS imaju tu privilegiju.

“Očekujemo da poslanici budu principijelni i daju podršku za izmjenu ova dva zakonska rješenja i da konačno stavimo tačku na tu priču o ‘bijelom hljebu'”, rekao je Adam Šukalo, poslanik stranke Napredna Srpska i predlagač izmjena Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave i Zakona o radnim odnosima u državnim organima, a kojima se i ukida privilegija “bijelog hljeba”, koja je građane RS do sada koštala nekoliko miliona KM.

Inače, ove zakone koji se mijenjaju, a kojima se ukida “bijeli hljeb”, u nacrtu su podržali jednoglasno svi poslanici Narodne skupštine Republike Srpske i bilo bi pravo čudo da u glasanju za prijedlog zakona promijene mišljenje.

Tada su “Nezavisnim” iz svih poslaničkih grupa potvrdili da su spremni da ukinu privilegiju svojstvenu samo političarima u BiH. Zakonom o radnim odnosima u državnim organima pravo na “bijeli hljeb”, odnosno na primanje plate šest mjeseci nakon isteka mandata imaju predsjednik republike, narodni poslanici, delegati u Vijeću naroda, predsjednik Vlade RS, ministri, kao i sva ostala lica koja bira i imenuje Narodna skupština Republike Srpske, dok na osnovu Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave to pravo imaju po četiri funkcionera u lokalnim zajednicama.

“Prije izbora uradili smo malo istraživanje, odnosno poslali smo svim opštinama i gradovima u RS ista pitanja, tj. da li će se odreći ‘bijelog hljeba’ ukoliko ne budu više na funkcijama i samo iz četiri opštine smo dobili odgovor”, rekao je Šukalo.

Pored opštinskih i republičkih funkcionera, pravo na “bijeli hljeb” imaju i direktori pojedinih javnih preduzeća, ali to nije definisano zakonom već internim aktima. U razlozima za donošenje zakona navedeno je da je u protekle 22 godine ovo pravo koristio veliki broj izabranih lica, koji su budžet i građane RS koštali nekoliko miliona KM.

U prošlom sazivu Narodne skupštine RS ovo pravo koristilo je 28 narodnih poslanika, a ukupan iznos za isplatu za ove namjene bio je oko 300.000 KM, a ovu privilegiju ne poznaje nijedno zakonodavstvo u regionu. “Za izabrana lica koja prije izbora na funkciju nisu bila u radnom odnosu naknada za nezaposlenost treba da bude ostvarena preko Zavoda za zapošljavanje RS, kao što je ostvaruju sva nezaposlena lica”, navodi se u razlozima za brisanje člana Zakona o radnim odnosima u državnim organima.

Podsjećanja radi, tzv. bijeli hljeb nedavno je ukinut i u parlamentu BiH, međutim Savjet ministara BiH nakon toga je odlučio da u proceduru uputi izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima se ta privilegija vraća, ali na način da funkcioneri platu nakon isteka mandata primaju šest mjeseci, a ne godinu dana, kako je ranije bilo.

Ko ima pravo na “bijeli hljeb”

* predsjednik republike

* narodni poslanici

* delegati u Vijeću naroda

* predsjednik Vlade RS

* ministri, kao i

* sva ostala lica koja bira i imenuje NS RS

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srpska-ukida-bijeli-hljeb/||claudebot