Uzroci mladalačke brutalnosti u porodici i sistemu

Objavljeno: 15. 11. 2016 u 12:13h

Nasilje i agresivnost nerijetko su model komunikacije i rješavanja konflikta među mladima u BiH, što je uzrokovano porodičnim, socijalnim i ekonomskim faktorima, upozorili su juče stručnjaci u oblasti školske psihologije, terapije i sociologije, apelujući na sve izraženiji problem.

Njihov stav ilustruju posljednji primjeri nasilja u Tesliću, Prijedoru i Širokom Brijegu, u kojima smo svjedočili stepenu brutalnosti među mladima.

Prema posljednjim podacima, dvije osobe su osumnjičene da su Teslićanina Bogdana Rakića (18) pretukle gotovo do smrti, a zatim njegovo tijelo vezale za auto i vukle gradom.

Istovremeno, još se čeka na odgovornost za nedavno zlostavljanje učenika šestog razreda iz Prijedora, kojeg su dvije godine stariji učenici tukli bokserom, kupljenim ispred škole!

U Širokom Brijegu roditelji traže odgovornost za nanošenje povreda opasnih po život njihovom 16-godišnjaku.

Zasad je poznato da su nakon iživljavanja nad vršnjakom počinioci oborili fudbalski gol na lice mladića, u namjeri da isfingiraju nesreću.

David Zorić, psiholog i terapeut iz Banjaluke, objašnjava da je sankcija posljednja mjera koja dolazi kada se iscrpe ili izostanu sve vaspitne metode. Kada se godine kaleme na oboljelu podlogu, dodaje on, rezultat ne može biti dobar.

“U ispoljavanju destruktivne ličnosti, mi često imamo depresivnu podlogu, koja nije prepoznata i sanirana na vrijeme, već se na nju samo kaleme neki drugi obrasci u pokušaju prevazilaženja tjeskoba”, naglasio je Zorić.

Smatra da porodica ima sve manje mogućnosti pa je i u adolescenciji sve teže graditi zdravu identifikaciju sa roditeljima. S druge strane, dodaje, masovna kultura obiluje agresivnošću na koju smo sve tolerantniji.

“Za mene je posebno zabrinjavajuće psihičko nasilje, čije je rane dosta teško sanirati. Generalno govoreći, roditelji su sve manje strpljivi i tolerantni, imaju problem s nedostatkom vremena i mnogo više su opterećeni”, napomenula je Đurđica Jovičić, školski pedagog iz Banjaluke, koja šest godina radi sa najmlađima.

Posljednjih godina, kako kaže, generalno gledano, problem agresivnosti se češće prepoznaje u najranijim vršnjačkim grupama, kao i nedostatak empatije. Činjenica je da se na djeci reflektuju svi oblici komunikacije i ponašanja u kući. Sistemski se ne učimo nenasilnoj komunikaciji.

“Ne bih rekao da je ekonomsko- socijalni momenat presudan, naprotiv, izostala je socijalizacija koja podrazumijeva zdrav sistem vrijednosti i razmišljanja: poštovanje, slušanje drugoga u dijalogu, tolerancija”, kaže sociolog Ivan Šijaković, ukazujući da bi svi trebalo da se zapitamo da li zaista mladima u svakodnevnom životu šaljemo poruku da su ove vrijednosti i prave.

Više primjera šokantne brutalnosti

  • U Tesliću mladića vezali za auto pa vukli kroz grad
  • U Prijedoru učenika tukli bokserom u potiljak
  • U Širokom nakon tuče fingirali nesreću

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/uzroci-mladalacke-brutalnosti-u-porodici-i-sistemu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot