Mirni protesti povodom smrti Jovane Šinik: Zatražene kazne zbog smrti porodilje

Objavljeno: 14. 11. 2016 u 10:28h

“Pravda za Jovanu”, “Svi smo mi Jovana”, transparenti su kojima je juče na stotine stanovnika opštine Gradiška mirnim protestom iskazalo ogorčenje zbog smrti Jovane Šinik (32) iz Gornjih Podgradaca prilikom porođaja u gradiškoj bolnici.

Porodica i sugrađani preminule majke petoro djece traže da budu kažnjeni odgovorni i da doktor Dragan Janjić trajno bude suspendovan sa mjesta načelnika Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, a ne do okončanja postupka, kako je sada određeno. Skupu nije prisustvovao Janjić, ali su se okupljenima obratili direktor bolnice Vlado Marjanović i anesteziolog Milan Švraka.

“Organi Okružnog tužilaštva i Ministarstva zdravlja odmah su bili obaviješteni o ovom nemilom događaju i ti procesi još traju. Od supruga umrle porodilje sam u subotu dobio žalbu koja se odnosi na rad dr Janjića, zbog čega sam ga razriješio dužnosti načelnika Ginekološko-akušerskog odjeljenja do okončanja postupka”, rekao je Marjanović i dodao da je o tome obavijestio i gradišku policiju.

Pred Marjanovića i Švraku stala je i majka preminule Jovane, Danka Tendžerić, koja ih je upitala zbog čega je njena kćerka umrla.

“Moja kćerka je tri dana ležala u bolnici i niko ništa nije preduzeo. Znam da vi moj bol ne možete razumjeti, ja sam izgubila ono najvrednije, a to je dijete. Vi tražite samo pare, najbolje je da istaknete cjenovnik na ulazu u bolnicu”, poručila je Tendžerićeva kroz plač.

Jovanin stric, Stojan Tendžerić, istakao je da je ovaj skup pokazao da će istrajati u potrazi za pravdom i da neće odustati dok ne budu kažnjeni odgovorni za Jovaninu smrt.

“Problem je što ipak štite doktora Janjića”, rekao je Tendžerić.

Naglasio je da je Jovana bila potpuno zdrava kada je otišla u bolnicu, te da se porodica pita zašto nije obavljen carski rez, kada je beba bila teška više od pet kilograma.

Među okupljenima je bila i Jovanka Čikić koja je rekla da ima dvije kćerke i da zbog njih prisustvuje protestu.

“U 21. vijeku da žene i djeca umiru na operacionom stolu je sramota. Koga poslije kriviti? Nisam došla ovdje nikoga da linčujem već samo da zatražim odgovor na pitanje ko je kriv. Kažu da su sve učinili, ali pitam se kad. Kad je Jovana već bila mrtva. Mogu samo reći: “Svi smo mi Jovana”, kaže Čikićeva.

Skupu je prisustvovao i Milan Crnomarković, poručivši da je i on organizovao proteste kad mu je pod sumnjivim okolnostima preminuo sin zbog, kako kaže, greške doktora.

“Dva i po sata smo čekali da se doktor pojavi, poslije čega je moj sin dobio hematom i preminuo. Da je doktor došao na vrijeme, moje dijete bi sada bilo živo. To mi svi tvrde”, rekao je Crnomarković i dodao da je pomenuti doktor spavao na poslu dok je njegovom sinu isticalo dragocjeno vrijeme.

Porodica preminule porodilje najavila je tužbu protiv ljekara koji su obavili porod nakon što dobiju obdukcijski nalaz. Tvrde da je beba pri porodu imala pet kilograma i 200 grama i da je porođaj trebalo da se obavi carskim rezom.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u petak je saopšteno da je Komisija za vanredni stručni nadzor u bolnici Gradiška utvrdila je porodilji Jovani Šinik u toj ustanovi pružena adekvatna zaštita, propisana protokolima Svjetske zdravstvene organizacije.

Mali Jovan

Beba Jovan, sin Jovane Šinik, polako se oporavlja na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjaluci.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Banjaluka Stojislav Konjević ranije je izjavio da novorođenče iz Gradiške, koje je 28. oktobra primljeno u Odjeljenje intenzivne njege i terapije, ne zahtijeva više mehaničku ventilaciju i da se oporavlja.

“Radi liječenja i praćenja, dijete ostaje do daljeg hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti”, rekao je Konjević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mirni-protesti-povodom-smrti-jovane-sinik-zatrazene-kazne-zbog-smrti-porodilje/||claudebot