„Željeznicama RS“ zaplijenjen novac sa računa, kreće i prodaja vozila

Objavljeno: 13. 11. 2016 u 10:55h

„Željeznicama Republike Srpske“ u proteklih 15-ak dana zaplijenjeno je oko 170.000 KM sa računa po osnovu izvršnih presuda koje su radnici dobili protiv ovog preduzeća, a u naredna dva mjeseca trebalo bi da počne i prodaja zaplijenjenih putničkih automobila, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

„Željeznice RS“ suočavaju se sa tužbama radnika teškim oko 14 miliona KM zbog smanjenjenja toplog obroka sa 185 KM na 112 KM i neisplaćenog rergesa, a mnoge presude u korist radnika već su postale i izvršne.

Osnovni sud u Doboju donio je 7. novembra zaključak da se utvrdi vrijednost 10 putničkih vozila ŽRS. Radi se o automobilima marke „Renault“, „Audi“ i „Dachia“, a većina vozila je proizvedena 2015. godine.

Punomoćnik radnika Branislav Cvijanović potvrdio je za CAPITAL da je nedavno zaplijenjen novac sa računa ŽRS po osnovu dvije izvršne presude, a da je ove sedmice donesen i zaključak suda da se izvrši procjena vrijednosti automobila ŽRS koji će biti prodati u cilju namirenja potraživanja radnika.

„Krajem prošlog i početkom ovog mjeseca „Željeznicama“ je na osnovu dva rješenja o izvršenju sa računa zaplijenjeno ukupno oko 170.000 KM. Što se tiče pljenidbe pokretne imovine odnosno putničkih automobila, trenutno imamo tri aktivna predmeta u izvršenju i po ta tri predmeta sud je donio rješenje o procjeni vrijednosti vozila, tako da u narednih mjesec do dva očekujemo da će biti zakazano ročište za prodaju automobila“, kazao je Cvijanović.

Pojasnio je da će ukupno biti prodato 27 vozila „Željeznica RS“, odnosno kompletan putnički vozni park.

On je istakao da radnici do sada imaju 14 izvršnih rješenja i oko 40 pravosnažnih presuda nakon kojih će uslijediti izvršenje.

„Imamo oko 200 procesa protiv ŽRS, od kojih je oko jedna petina pravosnažna. Ukupna potraživanja po tim tužbama su oko 14 miliona KM“, rekao je Cvijanović.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti “Željeznica” Zlatko Marin rekao je za CAPITAL da je poražavajuće to što im se niko ispred uprave preduzeća nije javio da pokušaju da pronađu kompromis kako bi se spriječila prodaja automobila.

„Izdat je nalog da se izvrši procjena vrijednosti automobila i to uprava zna. Poražavajuće je da uprava ne reaguje iako će ti automobili sigurno biti prodati za trećinu njihove vrijednosti, možda i za manje. Oni svjesno puštaju preduzeće da propada“, kazao je Marin.

Sa generalnim direktorom ŽRS Draganom Savanovićem nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Izvor: Capital.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zeljeznicama-rs-zaplijenjen-novac-sa-racuna-krece-i-prodaja-vozila/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])