Klekovača postaje raj za turiste

Objavljeno: 11. 11. 2016 u 15:37h

Savremeni hoteli, vile, vazdušne banje i brojne ski-staze postaće dio turističko-rekreativnog centra koji će biti izgrađen na planini Klekovači, koja se prostire na na području opština Petrovac i Drinić.

Izgradnja turističkog kompleksa na planinskom biseru RS predviđena je prednacrtom Prostornog plana područja posebne namjene “Klekovača” koji se sprovodi u okviru rješenja prostornog plana RS do 2025. godine.

Vrijednost projekta je 338 miliona evra, investitor je preduzeće “GB IMMO” iz Banjaluke, a realizacija ovog plana otvoriće mogućnost za oko 3.000 radnih mjesta u turizmu i ugostiteljstvu.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Dragan Jevtić rekao je da je riječ o ogromnom projektu kakav nije realizovan na području BiH u posljednjih 50 godina.

“Radi se o veoma atraktivnom području površine oko 3.790 hektara čija je namjena izgradnja turističko-rekreativnog centra za zimski i ljetni turizam”, istakao je Jevtić.

On je dodao da poslije prednacrta slijedi izrada nacrta plana područja posebne namjene “Klekovača”, te drugih planova za izgradnju i istako da bi pripremna faza trebalo da bude završena do idućeg proljeća.

Rukovodilac radnog tima za izradu prednacrta prostornog “Klekovače” Vesna Simić rekla je da je predviđena izgradnja vazdušne banje gdje će biti moguće liječenje različitih vrsta oboljenja poput astme i anemije.

“Biće to mjesto na kom će biti omogućena i rehabilitacija poslije raznih vrsta zračenja, te liječenje nespecifičnih oboljenja pluća”, rekla je Simićeva.

Ona je naglasila da je planirana i izgradnja skijališta sa ski-stazama dužine 64 kilometra koje će moći da prime oko 10.000 skijaša različitih kategorija.

“Planirano je da se izgradi oko 40 ski-staza, sa sistemom kosog, vertikalnog transporta”,  istakla je Simićeva.

Stručna rasprava

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS organizovalo je juče u Banjaluci stručnu raspravu o prednacrtu Prostornog plana područja posebne namjene “Klekovača”. U raspravi su učestvovali i svi korisnici infrastrukture na području Klekovače koji su zainteresovani za sam plan.

Turističko-rekreativni centar na Klekovači

  • površina kompleksa oko 3.790 hektara
  • izgradnja 40 ski-staza, dužine 64 kilometra
  • izgradnja vazdušne banje
  • izgradnja brojnih hotela i vila

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/klekovaca-postaje-raj-za-turiste/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])