Istraga o tragičnoj smrti porodilje iz Gradiške: Ministar naredio provjeru postupaka ginekologa Janjića

Objavljeno: 11. 11. 2016 u 21:08h

Porodilji Jovani Šinik, koja je nedavno umrla pri porodu u bolnici Gradiška, pružena je adekvatna zdravstvena zaštita propisana protokolima Svetske zdravstvene organizacije za krvarenje poslije porođaja.

Konstatovala je to Komisija za vanredni stručni nadzor koju je u ovu bolnicu uputilo Ministarstvo zdravlja, kako bi ispitali okolnosti pod kojima je umrla ova 34-godišnja majka, rađajući peto dijete.

“Komisija je konstatovala da je Bolnica Gradiška, prilikom pružanja zdravstvene zaštite porodilji, ispunjavala sve uslove kada je u pitanju prisutnost stručnog osoblja, opremljenost potrebnim medicinskim instrumentima, snabdjevenost potrebnim ljekovima, krvnim derivatima i sanitetskim materijalom” – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja, nakon što je ministar Dragan Bogdanić danas razgovarao sa članovima komisije, direktorom bolnice Gradiška Vladom Marjanovićem, ali i porodicom pokojne porodilje.

Utvrđeno je i da ovoj bolnici nedostaju pisane procedure i da nije sertifikovana, pa je ministar direktoru naredio da odmah otkloni ove nedostatke. Uprava bolnice će morati i da hitno provede odgovarajući postupak i proveri navode supruga porodilje Ranka Šinika, koji se ministru požalio da u ovom tragičnom slučaju nije zadovoljan ličnim odnosom doktora Dragana Janjića, načelnika Ginekološko-akušerskog odjeljenja ove bolnice.

Ministar najavljuje i da će formirati komisiju koja će uraditi vanredni nadzor svih porodilišta u Srpskoj, kako se slične situacije više ne bi događale, te da se unaprijedi rad sa porodiljama.

Iz Ministarstva podsjećaju i da je Okružno tužilaštvo po redovnoj proceduri izuzelo dokumentaciju u vezi sa ispitivanjem okolnosti pod kojim je došlo do smrti ove porodilje i dalje će postupati u skladu sa svojim nadležnostima.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/istraga-o-tragicnoj-smrti-porodilje-iz-gradiske-ministar-naredio-provjeru-postupaka-ginekologa-janjica/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])