Stiže oktobarski ček penzionerima u Republici Srpskoj

Objavljeno: 10. 11. 2016 u 13:37h

U Republici Srpskoj danas počinje isplata oktobarske penzije, saopštio je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/.

Isplatom je obuhvaćeno 255.349 korisnika prava. U Republici Srpskoj vrši se isplata za 208.326 korisnika, a van Srpske za 47.023 korisnika prava.

Prosječna penzija za oktobar iznosi 341,92 KM i predstavlja 40,99 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Iznos najniže penzije za minimalan staž od 15 godina je 174,44 KM, a najviše 1.792,01 KM. Za isplatu oktobarske penzije potrebno je 81,9 miliona KM u neto iznosu, odnosno 83 miliona KM u bruto iznosu.

Sredstva za isplatu obezbjeđuju se iz Budžeta Republike, u skladu sa propisima koji uređuju budžetski sistem i trezorsko poslovanje.

Iznos prosječne penzije za puni staž osiguranja iznosi 497,57 KM, što čini 59,66 odsto od prosječne plate. Prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u oktobru 2016. godine iznosio je 59,2 miliona KM.

Iz isplate penzije za oktobar privremeno je isključeno 2.405 korisnika, a u isplatu je uključeno 396 korisnika. Prema vrstama prava u ukupnoj strukturi, starosne penzije učestvuju sa 54,91 odsto, porodične sa 29,50 odsto, invalidske sa 15,47 odsto i ostala prava sa 0,11 odsto.

Osim aktivnih korisnika penzije, u isplatu za oktobar uključeno je i 292 korisnika ostalih prava – pravo na novčanu naknadu za tjelesno oštećenje i naknada za tuđu pomoć i njegu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stize-oktobarski-cek-penzionerima-u-republici-srpskoj/||claudebot