Makedonija: Spriječen teroristički napad

Objavljeno: 10. 11. 2016 u 18:56h

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova spriječilo je terorističke napade u Makedoniji, a dvije osobe, za koje se sumnjiči da su povezane sa Islamskom državom, uhapšene su, izjavio je danas direktor Biroa za javnu bezbjednost te zemlje (BJM) Mitko Čavkov.

U antiterorističkoj operaciji su učestvovale i službe Albanije i Kosova. Na konferenciji za novinare on je rekao da su uhapšene dvije osobe iz Skoplja, stare 23 i 24 godine, za koje se sumnja da su pripremale terorističke akcije i da su povezani sa povratnicima iz ID-a.

Prema njegovim riječima, jedan osumnjičeni za pripremanje terorističkih akcija je uhapšen u skopskom selu Aračinovo, a drugi na Kosovu. Hapšenje dvojice osumnjičenih za terorizam iz Skoplja bilo je dio regionalne antiterorističke operacije makedonskih, albanskih i kosovskih službi, koja je sprovedena 4. novembra.

Direktor BJM Makedonije, odgovarajući na novinarska pitanja, nije precizno rekao kakvi napadi su planirani, ali je istakao da su zahvaljujući policijskoj operaciji sve namjere osumnjičenih osujećene.

“Njihov cilj je bilo preuzimanje terostičkih akcija na teritoriji Makedonije. Namjere i intencije te strukture su osujećeni pravovremenim dobijanjem obavještajnih informacija”, rekao je Mitko Čavkov.

On je istakao da se radi o osobama za koje su postojale obavještajne informacije da su povezane sa pripadnicima islamskog radikalizma, kao i sa povratnicima koji su se borili na strani ID.

Prilikom pretresa u Skoplju i u skopskom selu Aračinovo, kako je rekao, pronađeni su mobilni telefoni sa sim karticama, fotoaparati sa mikrokarticama, metalni “bokser”, registarke oznake, metak, kompjuterska kućišta, tablet, USB i razna dokumetacija.

Protiv dvadesetčetvorogodišnjeg mještanina Aračiniva podnesena je krivična prijava za terorizam i određen mu je tridesetodnevni pritvor, dok će za drugog osumničenog, koji je na Kosovu, biti zatražena međunarodna pravna pomoć, rekao je Čavkov.

Kosovska i albanska policija su u ponedjeljak saopštile da je u koordiniranoj antiterorističkoj akciji uhapšeno ukupno 11 osoba, od kojih četiri u Albaniji, a sedam na Kosovu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/makedonija-sprijecen-teroristicki-napad/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot