Planule besplatne vakcine

Objavljeno: 9. 11. 2016 u 15:22h

Kako bi se blagovremeno zaštitili od virusnih infekcija koje donosi hladno vrijeme, brojni stanovnici Republike Srpske pohrlili su da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, zbog čega u mnogim ambulantama polako nestaje besplatnih vakcina.

Prvi u redu da prime vakcinu protiv sezonskog gripa u ambulantama širom RS su penzioneri, hronični bolesnici i djeca do pet godina, koji imaju česte respiratorne infekcije. Prevencija je najkraća prečica ka zdravlju, poručuju ljekari koji kažu da odziv na vakcinaciju, koja je počela prije desetak dana, nikad nije bio veći.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da su nabavili 15.000 besplatnih i 1.500 komercijalnih vakcina i da je to sve za ovu sezonu, tako da neće biti dodatnih nabavki.

“Vakcine smo, kao i prethodnih godina nabavili i rasporedili na osnovu potreba domova zdravlja”, rekli su u Institutu.

U Domu zdravlja Banjaluka, koji je ove sezone dobio 2.000 besplatnih vakcina, ističu da su do sada potrošili oko 80 odsto raspoloživih doza.

“Vakcinacija traje sve dok se raspoložive vakcine ne potroše”, rekla je načelnica Službe porodične medicine u ovom domu zdravlja Kosana Stanetić.

Ona je dodala da ova zdravstvena ustanova nema na raspolaganju vakcine protiv sezonskog gripa koje bi pacijenti platili.

“Ukoliko neko želi da se na ovaj način zaštiti od gripa, a ne spada u kategoriju pacijenata koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, vakcinu može platiti i dobiti u Institutu za javno zdravstvo RS”, rekla je Stanetićeva.

Jagma za vakcinama vlada i u Istočnom Sarajevu, a kako su objasnili u tamošnjem domu zdravlja, do sada je utrošeno oko 70 odsto doza. Objašnjavaju da je po petnaestak vakcina zadužilo 14 timova porodične medicine.

“Mnogo pacijenata kupuje komercijalnu vakcinu protiv sezonskog gripa koja košta 18 KM”, rekla je šef službe porodične medicine u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Nada Popovac.

Odzivom stanovnika na vakcinaciju protiv sezonskog gripa zadovoljni su i u Domu zdravlja Bijeljina, gdje je za manje od 15 dana planulo oko 1.000 doza.

“Ljudi su napokon shvatili da je to najisplativija preventiva, jer kad dobiju neku infekciju, troškovi za lijekove i sve ostalo su poprilično visoki”, rekao je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini Zoran Dakić.

Vakcinacija se redovno obavlja i u prijedorskom Domu zdravlja.

“Vakcina ima dovoljno, a komercijalne koštaju 20 KM”, rekla je epidemiolog u Prijedoru Milica Otković.

U jeku je i vakcinacija u Domu zdravlja Gradiška, gdje kažu da vlada velika zainteresovanost za imunizaciju protiv sezonskog gripa.

U fočanskom Domu zdravlja ističu da su ove godine od 400 planiranih doza dobili 300.

“Vakcina još ima, pacijenti dolaze. Iako smo dobili manje vakcina nego lani, mislim da ćemo se uklopiti u taj broj, tako da ne bi trebalo da bude problema”, rekla je specijalista epidemiolog Vesna Golijanin.

Doboj

U Domu zdravlja Doboj juče nismo uspjeli da dobijemo informaciju o tome kako teče vakcinacija protiv sezonskog gripa i s koliko doza raspolažu.

“Ne rade nam telefonske linije, zbog čega vas ne možemo spojiti sa nadležnim ljekarom”, rekli su na centrali ove zdravstvene ustanove.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/planule-besplatne-vakcine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])