Civilna zaštita RS: Spremni smo na sve situacije

Objavljeno: 9. 11. 2016 u 20:52h

Nedavno je Republiku Srpsku pogodio zemljotres i to 4 stepena rihtera. Nažalost sve češće su vanredne situacije i opasnosti od istih. Da li je Republička uprava za civilnu zaštitu spremna da odgovori eventualnim nepogodama?

Civilna zaštita Republike Srpske je spremna da odgovori na sve vanredne situacije koje mogu zadesiti region. Tako tvrde čelnici uprave civilne zaštite. Nedostatke koje su imali 2014. kada su poplave zadesile Srpsku, su otklonili. Opremljenosti i specijalizovanog kadra im ne manjka. Dodali su da će u budućnosti biti realizovan sistem ranog upozoravanja i sirena ukoliko postoji opasnost od nepogoda.

“Ja odgovorno tvrdim da smo spremni, bio sam na sastancima u Sarajevu i Foči. Neke stvari ne zavise potpuno od nas, zavise od niza drugih okolnosti, ali apsolutno smo spremni” – rekao je v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Mile Međed.

Za sada nema nikakve bojazni od poplava, poručili su iz civilne zaštite. Svi vodostaji rijeka su u graničnom nivou. Pored planova o zaštiti, predstavnici Uprave civilne zaštite su se zajedno sa predstavnicima Veterinarskog instituta bavili i temom širenja zarznih bolesti tokom nepogoda i otklanjanja leševa životinja.

“Institut je u ovom momentu potpuno spreman za brzu dijagnostiku. Naše labaratorije su i ljudski i materijalno i tehnički opremljene i osposobljene da rade sve dijagnostike zaraznih bolesti, takođe i ispitivanje hrane koja se koristi za ishranu, a radimo ispitivanje hrane i vode za životinje” – istakao je direktor Veterinarskog instituta dr Vaso Butozan Željko Sladojević.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici službe civilne zaštite gradova i opština. Ponovljeno je da lokalne zajednice moraju formirati štabove za vanredne situacije. Početkom aprila se očekuju i vježbe spašavanja, kada su u pitanju zemljotresi i utapanja. Građani mogu sve informacije o reagovanju u vanrednim situacijama pronaći na sajtu ruczrs.net.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/civilna-zastita-rs-spremni-smo-na-sve-situacije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])