Pohapšeni ključni igrači u otimanju miliona od Puteva

Objavljeno: 8. 11. 2016 u 15:00h

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su juče člana Kancelarije za razmatranje žalbi Dragana Vukajlovića (37) i direktora firme “Elektrounion” iz Istočnog Sarajeva Duška Lazarevića (34) zbog sumnje da su oštetili preduzeće “Putevi RS” za 3,5 miliona KM.

Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu su obavljena hapšenja, saopštilo je da su Vukajlović i Lazarević osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja jer su omogućili da “Elektrounionu” nezakonito bude isplaćeno 3,5 miliona KM.

“Osumnjičeni su predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima. Biće ispitana i umiješanost drugih osoba u izvršenje navedenog krivičnog djela”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Direktor “Puteva RS” Nenad Nešić rekao je da vjeruje u pravosuđe i da se nada da će ovom javnom preduzeću biti nadoknađena šteta koju mu je nanio “Elektrounion”.

Sud BiH poništio je prošle sedmice rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi na osnovu kojeg su “Putevi RS” isplatili “Elektrounionu” 3,4 miliona KM.

Spor između “Elektrouniona” i “Puteva RS” vuče korijene još iz 2012. godine kada je firma iz Istočnog Sarajeva podnijela žalbu Kancelariji za razmatranje žalbi zbog tendera za održavanje puteva koji su raspisali “Putevi”. “Elektrounion” je tada preuzeo tendersku dokumentaciju i odmah nakon toga uložio prigovor na uslove tendera. Iako nije ni dostavio ponudu na tender, “Elektrounion” je na dan otvaranja prispjelih ponuda tražio zaustavljanje čitavog postupka, što “Putevi” nisu uradili.

“Elektrounion” se zatim žalio Kancelariji za razmatranje žalbi, koja je “Putevima RS” naložila da obustave postupak do njihove konačne odluke. S obzirom na to da u roku od 15 dana Kancelarija za razmatranje žalbi nije donijela tu odluku, “Putevi RS” posao dodjeljuju firmi “Romanijaputevi” i od tada počinje pravna zavrzlama.

Kada su “Putevi RS” dodijelili “Romanijaputevima” posao vrijedan 34 miliona KM, Kancelarija za razmatranje žalbi u cjelosti poništava postupak javne nabavke. “Putevi RS” potom podnose tužbu Upravnom odjeljenju Suda BiH sa zahtjevom da poništi rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi kojim je srušen tender. Upravno odjeljenje Suda BiH je to i učinilo, ali je i predmet vratilo Kancelariji za razmatranje žalbi na ponovno odlučivanje.

Kancelarija za razmatranje žalbi je i u ponovljenom postupku donijela istu odluku, a u međuvremenu donosi i rješenje kojim usvaja zahtjev “Elektrouniona” za nadoknadu štete u visini od 3,4 miliona KM. “Elektrounion” na osnovu tog rješenja pokreće postupak prinudne naplate, a Sud BiH blokira račun “Puteva RS”. Nedugo zatim 3,4 miliona maraka prebačeno je sa računa “Puteva” na račun “Elektrouniona”.

Trninić

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da treba pustiti pravosuđe da radi svoj posao.

“Ipak, neshvatljivo je kako je firma koja čak nije učestvovala na tenderu uspjela dobiti sudski spor i naplatiti od “Puteva” 3,4 miliona KM”, naveo je Trninić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pohapseni-kljucni-igraci-u-otimanju-miliona-od-puteva/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])