Vašington će napasti Moskvu u slučaju Trampove pobjede

Objavljeno: 6. 11. 2016 u 17:27h

Tvrdnje Vašingtona da je Moskva umiješana u sajber-napade u Americi predstavljaju blef koji je neophodan u slučaju pobjede republikanca Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, kako bi se moglo saopštiti da je to posljedica miješanja treće strane, smatra bivša saradnica britanske kontraobavještajne službe Mi5 Eni Mašon.

„Optužbe Vašingtona na račun Moskve u vezi s hakerskim napadima predstavljaju takozvani dvostruki blef i zveckanje oružjem. Nema nikakvih dokaza da su ruske državne strukture izvele sajber-napade tokom predizborne trke. Amerika kao da upozorava: ne činite ništa slično na dan izbora, inače ćemo odgovoriti“, objašnjava Eni Mašon.

Prema njenom mišljenju, takvo ponašanje govori o tome da američki establišment zapravo strahuje od Trampove pobjede.

„Zbog toga se i vrši priprema da u takvom slučaju ostane mogućnost da se saopšti da je u to umiješan neko spolja i da su rezultati izbora falsifikovani. Ako pobijedi Tramp, u SAD će biti mnogo onih koji će poželjeti da za to okrive Rusiju“, dodala je bivša saradnica MI5.

Eni Mašon je navela da ovo neće biti laki izbori, jer će, ukoliko pobijedi kandidatkinja demokrata Hilari Klinton, republikanci takođe saopštiti da su rezultati izbora falsifikovani.

„Stvara se histerija. Obje strane će se u slučaju poraza žaliti na nepoštene izbore, i mi ćemo čuti mnogo takvih optužbi“, rekla je ona.

Eni Mašon je upozorila na opasnost od ove situacije, jer je „izvođenje pravog sajber-napada na neku zemlju moguće uporediti s lansiranjem rakete prema njoj“.

„U slučaju gubljenja kontrole nad, recimo, sistemima snabdijevanja nuklearne elektrane, sve može da izmakne kontroli veoma brzo. Zemlja će morati da odgovori“, rekla je Eni Mašon.

Opasnost od sajber-rata podsjetimo, ranije je En-Bi-Si njuz, pozivajući se na tajnu dokumentaciju i svjedočenje svog izvora u američkim specijalnim službama, saopštio da su američki vojni hakeri već pronašli način da prodru u telekomunikacione mreže Rusije i čak otkrili tajni pristup nekim sistemima upravljanja u Kremlju.

Prema navodima televizijskog kanala, američka vlada bavi se formiranjem specijalnih resursa za „uklanjanje prijetnje izborima“. Riječ je o sajber-oružju koje će biti primijenjeno u slučaju sajber-napada.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je naglasila da Moskva očekuje zvaničnu reakciju američke administracije na informacije iz medija o mogućim sajber-napadima američkih hakera na Rusiju. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naveo da Moskva preduzima sve mjere da zaštiti svoju sajber i informacionu bezbjednost od prijetnji upućenih na račun Rusije.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vasington-ce-napasti-moskvu-u-slucaju-trampove-pobjede/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot