Penzije treba povećati od tri do pet odsto

Objavljeno: 4. 11. 2016 u 13:37h

Narodna skupština RS obavezala je Vladu da zbog teškog materijalnog položaja penzionera iznađe mogućnost za vanredno povećanje penzija od tri do pet odsto od 1. januara iduće godine.

Ova odluka Narodne skupštine objavljena je u “Službenom glasniku RS”, a juče je stupila na snagu. U Vladi kažu da još ne znaju da li će doći do povećanja penzija.

“Vlada i bez obavještenja Narodne skupštine RS smatra da treba povećati penzije. Međutim, još ne znamo da li će do toga doći, jer čekamo prave parametre o ekonomskim učincima ove godine. Moramo imati utemeljenje i siguran izvor sredstava za povećanje penzije”, poručio je Savanović.

Naglašava da su penzije u Srpskoj male i da ih treba povećati, ali da s druge strane mora biti pronađen realan okvir odakle bi veći izdaci bili finansirani.

“Ako bude prostora za povećanje bilo kakvih isplata iz budžeta, onda će penzioneri prvi biti obuhvaćeni tim povećanjem”, kazao je Savanović i podvukao da Vlada čini sve da najstarijoj populaciji u Srpskoj budu povećana primanja.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS Mladen Milić takođe ističe da Vlada čini maksimalne napore da u potpunosti ispoštuje odredbe zakona koje propisuju redovno godišnje usklađivanje penzija, ali i njihovo vanredno povećanje ukoliko za to budu stečeni finansijski uslovi, odnosno obezbijeđeni realni izvori finansiranja.

“U posljednje četiri godine imali smo tri redovna usklađivanja i dva vanredna povećanja penzija za ukupno 11,21 odsto. To nije dovoljno, ali u tom periodu Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora zamrzavale su, pa čak i smanjivale, penzije za svoje korisnike prava”, naveo je Milić.

Naglasio je da je za sada teško govoriti o povećanju i eventualnim procentima povećanja bez prethodno obezbijeđenih realnih izvora finansiranja i detaljne analize.

“Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku šta bi bilo moguće i koliko je realno eventualno vanredno povećanje penzija za više od 250.000 korisnika prava u zemlji i inostranstvu u narednoj godini, a da time ne bude ugrožena stabilnost budžeta”, naveo je Milić.

Za isplatu penzije za više od 250.000 penzionera na mjesečnom nivou trenutno su potrebna 84 miliona KM u bruto iznosu.

“Svako povećanje, pa bilo ono i minimalno, zahtijeva obezbjeđenje dodatnih nekoliko miliona maraka na mjesečnom, odnosno nekoliko desetina miliona KM na godišnjem nivou. Za povećanje penzija za samo jedan odsto mjesečno je potrebno obezbijediti dodatnih gotovo milion, odnosno nešto više od deset miliona KM na godišnjem nivou”, istakao je Milić.

Kao moguće izvore iz kojih bi mogao biti crpljen dodatni novac za penzije Milić navodi velika potraživanja Fonda PIO na osnovu neuplaćenih doprinosa, koja trenutno sa kamatama iznose oko 420 miliona KM, smanjenje obima sive zone rada, ali i sprečavanje prijavljivanja zaposlenih na najnižu osnovicu.

“Ukoliko bi dio potraživanja iz prethodnog perioda bio naplaćen, povećan broj prijavljenih na obavezno osiguranje i za njih uredno plaćani doprinosi i uz uštede i preraspodjele, mogli bismo govoriti o eventualnom ispunjenju zahtjeva Narodne skupštine i Udruženja penzionera o povećanju penzija”, rekao je Milić.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj je istakao da je Narodna skupština sa razlogom obavezala Vladu da poveća penzije.

“Mi ćemo insistirati na povećanju penzija, jer penzioneri teško žive i sa primanjima koja mjesečno dobijaju ne mogu sastaviti ni pola mjeseca”, naveo je Rakulj i dodao da penzije moraju biti povećane i da Vlada treba da iznađe izvore finansiranja.

Ekonomska politika

Upravni odbor Udruženja penzionera RS zatražio je od Vlade da razmotri mogućnosti da u ekonomskoj politici za 2017. godinu bude planirano vanredno povećanje penzija.

Time bi, kako je istaknuto, bar djelimični bio poboljšan materijalni položaj penzionera.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/penzije-treba-povecati-od-tri-do-pet-odsto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot