Međunarodna akcija: Djevojke iz BiH, Srbije i Ukrajine tjerali na prostituciju

Objavljeno: 4. 11. 2016 u 11:11h

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA, u 6 sati, počeli su realizaciju lišenja slobode i pretresa u akcijama kodnog naziva “Twins” i “Pismo”.

Aktivnosti se realiziraju u koordinaciji i istobodno na području BiH, Srbije, Njemačke i Austrije, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Predmeti u kojima istragu vodi tužlac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, rezultat su višemjesečne međunarodne istrage, na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca.

“Prikupljeni su dokazi, da je grupa osumnjičenih iz BiH i Srbije, iskorištavala težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka mlađe životne dobi, koje su iskorištavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke”, navode iz Tužilaštva.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili kaznena djela u kontinuitetu u trajanju od najmanje dvije godine. Do sada je identifkovan veći broj žrtava državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i žrtava mlađih od 1994. godišta.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su vršenjem ovih kaznenih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljadama evra.

U akciji u BiH, na području Sarajeva, lišeno je slobode ili privedeno više osoba, a u Srbiji su istodobno lišene slobode 3 osumnjične osobe. Tužilaštvo BiH i SIPA, zajedno sa partnerima iz zemalja EU pokazali su osposobljenost za borbu protiv najsloženijih oblika kriminala.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/medunarodna-akcija-djevojke-iz-bih-srbije-i-ukrajine-tjerali-na-prostituciju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot