Na zimsku opremu ode 400 maraka

Objavljeno: 2. 11. 2016 u 13:13h

Kako bi sa svojim četvorotočkašima spremno dočekali prvi snijeg, savjesni vozači okupirali su ovih dana auto-salone i vulkanizerske radnje kupujući zimsku opremu.

Najviše se traže gume, antifriz, lanci i sredstva za odmrzavanje šajbi, a kako bi sve to pribavili, vozači iskeširaju otprilike 400 maraka.

U jednom prijedorskom salonu auto-dijelova kažu da je pomama za zimskom opremom krenula u posljednjih desetak dana i ističu da cijene opreme zavise od marke automobila.

“Najviše prodajemo gume dimenzija “195/65 15” koje koštaju 65 KM po komadu i gume oznake “205/55 16” po cijeni od 75 KM, sa garancijom od tri godine”, rekli su u ovom salonu.

Dodali su da za one koji kupe četiri gume obezbjeđuju besplatnu montažu, a pripremili su i druge akcije.

I u auto-servisima u Banjaluci kažu da, kako vrijeme odmiče, povećava se broj građana koji traže usluge zamjene i servisiranja guma.

“Pri izboru zimskih guma najbitnije je da budu mekane jer bolje prianjaju i lakše podnose zimske uslove. Savjetujemo vozačima da biraju i čelične felge jer bolje podnose so koja se sipa po putevima”, kaže vlasnik auto-servisa Aleksandar Brkić.

Navala vozača u Bijeljini još nije dostigla vrhunac jer većina čeka prvi snijeg da krene sa pripremama vozila za zimu.

“Balansiranje i montiranje gume sa čeličnim felgama naplaćujemo pet maraka, dok zamjena guma sa aluminijumskim felgama košta šest KM”, rekli su u bijeljinskom auto-servisu i dodali da zamjenu antifriza naplaćuju deset maraka.

U Auto-moto savezu RS kažu da su svi vozači od 15. novembra do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, dužni da posjeduju odgovarajuću zimsku opremu.

“Pod zimskom opremom smatraju se pneumatici na sva četiri točka čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra. Potrebno je posjedovati i odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova”, rekli su u Auto-moto savezu.

Dodali su da autobusi i teretna vozila moraju imati, pored lanaca, i lopatu i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

“Kazna za neposjedovanje zimske opreme za sva vozila iznosi 40 maraka”, poručili su u AMS-u.

Besplatne kontrole

Auto-moto savez RS pokrenuo je juče preventivnu kampanju besplatne kontrole ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za zimsku vožnju pod nazivom “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2016”.

“Kampanja će trajati do 25. novembra i predviđa kontrolu vrijednosti rashladne tečnosti, kvaliteta kočione tečnosti, dubine gazećeg sloja pneumatika, svjetlosno-signalnih uređaja, uređaja za brisanje vjetrobrana i perača vjetrobranskog stakla”, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS.

Kontrole će biti obavljane širom Srpske.

Prosječna cijena zimske opreme za automobile (u KM)

  • Guma “195/65 15”    65
  • Guma “205/55 16”    75
  • Antifriz (litar)  4,30
  • Montaža guma sa čeličnim felgama   5
  • Montaža guma sa aluminijumskim felgama   6
  • Zamjena antifriza  10
  • Lanci                   30-45
  • Tečnost za bravice  1,40
  • Sredstva za odleđivanje šajbi  3

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/na-zimsku-opremu-ode-400-maraka/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])