Privatnici žele da kontrolišu vodu

Objavljeno: 28. 10. 2016 u 12:48h

Ustavni sud Republike Srpske donio je odluku o neustavnosti Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, odnosno odredbe koja govori o tome da zdravstvenu ispravnost vode za piće u Republici Srpskoj vrši JZU Institut za javno zdravstvo RS.

Apelaciju za ustavnost ovog pravilnika još prošle godine podnio je Institut za vode iz Bijeljine, koji je privatna ustanova i koji ne skriva ambicije da kontroliše zdravstvenu ispravnost vode, što bi, po mišljenju stručnjaka, bilo katastrofa.

U Institutu za vode u Bijeljini smatraju da je pravilnik koji je donio ministar zdravlja i socijalne zaštite diskriminatorski s obzirom na to da je kontrola vode u isključivoj nadležnosti JZU Institut za javno zdravstvo, zbog čega su, kako kažu, oni oštećeni.

Ipak, sudeći po odgovoru iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koje je propisalo pravilnik, može se zaključiti da će zdravstvena ispravnost vode i dalje biti u isključivoj nadležnosti javne zdravstvene ustanove.

U ovom ministarstvu rekli su nam da još nisu zaprimili odluku Ustavnog suda RS, ali da će postupiti u skladu s preporukama i izmijeniti pravilnik, ali “prvenstveno imajući u vidu javnozdravstveni značaj vode za piće”.

U JZU Institut za javno zdravstvo juče niko zvanično nije mogao govoriti na ovu temu, ali u nezvaničnim razgovorima ispričali su nam da bi bilo krajnje suludo zdravstvenu kontrolu ispravnosti vode za piće dati u ruke privatnicima, ma ko oni bili.

“To nikada privatnici nisu kontrolisali, a već godinama pokušavaju da dođu do tog posla. Postavlja se pitanje kako bi oni to radili i da li uopšte imaju kapacitete za taj posao. Institut za javno zdravstvo to radi svakodnevno, uzima uzorke i zaista radi sveobuhvatne kontrole, ima vrhunske kadrove i opremu, a dokaz tome je da nikada nije bilo problema s vodom”, ispričao je “Nezavisnim” izvor iz ove zdravstvene institucije, ističući da je jedini motiv privatnika novac i ništa više.

Inače Institut za javno zdravstvo kontrolom vode preko svojih regionalnih centara pokriva cjelokupnu teritoriju Republike Srpske, a najveći klijenti su im uglavnom vodovodi.

Sa druge strane, u Institutu za vode u Bijeljini, koji je organizovan kao društvo s ograničenom odgovornošću, kažu da imaju sve kapacitete za taj posao, a čak najavljuju i tužbu protiv Vlade RS, odnosno Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i ministra koji je donio Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

“Tražićemo odštetu jer nam nisu omogućili da radimo ravnopravno s ostalima. Nismo mi jedini i ima još presuda pravnih lica zbog istog i sličnog problema”, rekao je Milenko Savić, direktor Instituta za vode u Bijeljini, koji je u privatnom vlasništvu, dodajući da očekuje da se isprave pravna akta i da se to dovede u normalu.

On kaže da su tu zakoni sasvim jasni, ali da su problem pravilnici koji su nekome dali privilegovan status po osnovu kojeg je neko ostvario korist. Pored člana koji je isključivo pravo zdravstvene kontrole vode dao JZU Institut za javno zdravstvo, Ustavni sud RS osporio je i članove koji govore o neophodnom kadru za te poslove, zatim neophodnim “funkcionalno odvojenim prostorijama” te opremi.

“Kapacitete za poslove zdravstvene kontrole vode koju pije preko milion ljudi u RS nema niko osim JZU Institut za javno zdravstvo. Sve ostalo bi bilo improvizacija jer je cilj privatnika da se ‘nakače’ na javne vodovode i odatle izvlače novac”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Kostajnica se neustavno zadužila Ustavni sud RS odlučio je i da Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU Dječiji vrtić “Larisa Šugić” Kotor Varoš nije u skladu s Ustavom RS.

Takođe, neustavnim je proglašena i Odluka Skupštine opštine Kostajnica o prihvatanju kredita Svjetske banke, odnosno Međunarodne asocijacije za razvoj po Projektu hitnog oporavka od poplava, jer nije donesena u zakonom propisanim procedurama.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/privatnici-zele-da-kontrolisu-vodu/||claudebot