U Gradišci još 4.500 divljih objekata

Objavljeno: 27. 10. 2016 u 13:44h

Manji broj potrebnih dokumenata i povoljnije cijene legalizacije bespravno izgrađenih objekata nisu značajnije uticali na stanovnike Gradiške da ozakone nelegalno izgrađene kvadrate.

Uprkos tome što rok za legalizaciju divlje gradnje ističe krajem godine, procjenjuje se da na području ove opštine ima oko 4.500 nelegalnih objekata čiji vlasnici još nisu podnijeli zahtjev za ozakonjenje.

“Od oko 5.000 bespravno izgrađenih objekata, koliko ih, prema procjeni, ima na području ove opštine, do sada je zaprimljeno samo 407 zahtjeva za legalizaciju”, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove Slobodan Vidović.

On je naveo da je najveći broj nelegalnih objekata građen poslije posljednjeg rata, kada je izbjeglo i raseljeno stanovništvo rješavalo svoje stambeno pitanje.

Vidović je istakao da je ipak zainteresovanost vlasnika nelegalnih objekata nešto veća posljednjih mjeseci, kako se bliži istek roka za legalizaciju.

“U ovoj godini je zaprimljeno 309 zahtjeva za legalizaciju. Očigledno je da pred isticanje roka raste i zainteresovanost građana za legalizaciju. Očekujemo da će u decembru ovo interesovanje biti najveće”, rekao je Vidović i dodao da je na slab odziv građana na legalizaciju najviše uticala besparica.

Vidović je objasnio da visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta ne zavisi od lokacije ni zone u kojoj se objekat nalazi.

“Izmjene Zakona o uređenju prostora i građenju predviđaju niz pogodnosti za legalizaciju stambenih i stambeno-poslovnih objekata površine do 400 metara kvadratnih i pomoćnih objekata koji su u funkciji. Naknada za legalizaciju je fiksna i u svakoj opštini je jednaka, te ne zavisi od zone u kojoj se objekat nalazi”, istakao je Vidović.

Naglasio je da vlasnici objekata izgrađenih u prvoj građevinskoj zoni i objekata čija je površina veća od 400 kvadrata nemaju nikakve povlastice u postupku legalizacije.

“Plaćanja naknade za legalizaciju su oslobođene porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije i lica koja imaju status najtežih civilnih invalida u kolicima i slijepa lica”, naglasio je Vidović.

On je pojasnio da je tehnička dokumentacija za ovakve objekte pojednostavljena, te se radi samo arhitektonska faza projekta. Prema njegovim riječima, kod završenih objekata jednim rješenjem se dobija građevinska i upotrebna dozvola.

“Ostale vrste objekata, poput poslovnih, nemaju nikakve pogodnosti prilikom legalizacije i ona se vodi jednako kao i postupak izdavanja građevinske dozvole kod izgradnje novih objekata”, naglasio je Vidović.

Srpska

Procjenjuje se da u RS ima oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata. Sve dok ne riješe njihov status, vlasnici ne mogu raspolagati tom imovinom. Bespravni graditelji koji do 31. decembra ove godine ne podnesu zahtjev za legalizaciju neće imati pravnu zaštitu, a sudbina njihovih objekata će zavisiti od rješenja inspekcije.

površina objekta – naknada za legalizaciju

  • do 100 m2 – 100 KM
  • od 100 do 200 m2 – 500 KM
  • od 300 m2 do 400 m2 – 2.000 KM

Plaćanja naknade za legalizaciju su oslobođeni

  • porodice poginulih boraca,
  • porodice RVI prve i druge kategorije
  • najteži civilni invalidi
  • slijepe osobe

Izvor:

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-gradisci-jos-4-500-divljih-objekata/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot