Zdrave namirnice nisu veći trošak za vrtiće

Objavljeno: 26. 10. 2016 u 12:25h

Uvođenje novih namirnica u ishranu djece u vrtićima ne bi trebalo da iziskuje dodatni novac, jer će izmjenom pravilnika o jelovniku mališani jesti isključivo domaće proizvode, koje nisu ništa skuplje od drugih, naprotiv.

Rekli su to u Ministarstvu prosvjete i kulture RS nakon što su vlasnici privatnih vrtića, zbog izmjene pravilnika o jelovniku, najavili poskupljenje cijene boravka djece i do 30 odsto. Kao argument za poskupljenje naveli su da će zbog novog jelovnika morati nabavljati namirnice i začine koje nisu do sada koristili, ali i angažovati dodatnu radnu snagu i preuređivati kuhinje.

U Ministarstvu kažu da je imperativ u ishrani mališana izbacivanje štetnih namirnica iz industrijske proizvodnje, čija nutritivna vrijednost nije zadovoljavajuća.

“Te namirnice su često skuplje od žitarica, voća i povrća, koji bi trebalo, prema novim standardima i normativi u ishrani u predškolskim ustanovama, da dominiraju jelovnicima u predškolskim ustanovama”, rekli su u Ministarstvu.

Osim toga, dodaju, radna verzija pravilnika je bila dostupna svima, te, u skladu sa tim, dostavljeni su određeni prijedlozi i sugestije.

“Riječ je o primjedbama pristiglim iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova grada Banjaluka i jedne javne predškolske ustanove, koje su uvrštene u konačnu verziju pravilnika. Takođe, pravilnikom o pedagoškim standardima i normativima propisani su uslovi koje treba da ispunjavaju sve predškolske ustanove, u pogledu prostora i opreme kuhinje u njihovom sastavu.

“Za svaku ustanovu koja dobije rješenje za početak rada podrazumijeva se da ispunjava sve te uslove. Ovako opremljene kuhinje svakako zadovoljavaju pripremu hrane i prema novim standardima i normativima za planiranje jelovnika i ne bi smjelo da iziskuju nikakva dodatna ulaganja”, kategorični su u Ministarstvu.

U svemu ovom, naglasili su u Ministarstvu, potrebno je samo drugačije planiranje prilikom nabavke namirnica i više posvećenosti prilikom pripreme obroka.

Majka trogodišnjaka koji pohađa jedan od privatnih vrtića u Banjaluci Dragana Jelić, koja svom sinu daje isključivo zdravu hranu, sličnu novom jelovniku za predškolske ustanove, kaže da nema govora o tome da takva hrana košta više.

“Novi jelovnik u vrtićima mi se baš sviđa. Pouzdano tvrdim da su namirnice za novi jelovnik mnogo jeftinije nego što mnogi misle”, rekla je Jelićeva.

Zdravlje

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da je osnovna vodilja pri izradi novih jelovnika bila da se u vrtićima poslužuje pravilna i uravnotežena hrana, koja je bitan preduslov za pravilan rast, razvoj, očuvanje i unapređivanje zdravlja djece.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zdrave-namirnice-nisu-veci-trosak-za-vrtice/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot