Vojnici neće biti kažnjeni zbog referenduma

Objavljeno: 26. 10. 2016 u 15:03h

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić tvrdi da niko od pripadnika Oružanih snaga BiH ko je glasao na referendumu o Danu Republike Srpske neće biti kažnjen za taj svoj postupak.

“Vojnici koji su glasali na referendumu nemaju nikakvu odgovornost, nisu prekršili nijedan član ni zakona ni ustava i niko neće biti kažnjen”, rekao je Jerinić novinarima u Sarajevu.

Predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić rekao je da je ta problematika veoma složena, ali da smatra da neko za to mora da snosi odgovornost.

“Zahtijevam da oni koji su prekršili zakon odgovaraju”, naglasio je Podžić.

Jerinić tvrdi da nije tačno da se u Ministarstvu odbrane BiH priprema formiranje obavještajne agencije.

“Odgovorno tvrdim da nema formiranja nikakve agencije. Ministarstvo odbrane BiH nema namjeru niti će je formirati u narednom periodu. Ljudi na osnovu paušalnih ocjena donose zaključke”, istakao je Jerinić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić rekao je da ne postoji još nikakav prijedlog o izmjeni i dopuni zakona, a ni utvrđen nacrt.

“Ne radi se o ukidanju ni o formiranju neke nove agencije, niti je urađen prijedlog i nacrt. Postoje glasine i priče da se radi nešto na izmjenama i dopunama Zakona o Oružanim snagama BiH, konkretno člana 9 koji govori o vojno-obavještajnom radu u Oružanim snagama BiH”, istakao je Jusić.

On smatra da u članu 9 stav 3 zakona treba da stoji da će vojno-obavještajni organ, odnosno sektor tražiti sve podatke i informacije od obavještajno-bezbjednosnih agencija, a ne samo strateške podatke kako to sada stoji.

“To ne ostavlja prostor, kao do sada, da i mi možemo nešto raditi na terenu, iako ne možemo, iako za to nemamo ni zakon ni sredstva ni ljude i ne radimo. Ovdje se ne radi ni o kakvom paralelizmu, niti o nekom vanzakonskom uzimanju nadležnosti već da se na osnovu dosadašnje prakse relacije i korelacije sa drugim obavještajno-bezbjednosim agencijama kvalitetnije i jasnije definišu”, pojasnio je Jusić.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vojnici-nece-biti-kaznjeni-zbog-referenduma/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot