Otpuštanje željezničara od 1. novembra

Objavljeno: 26. 10. 2016 u 14:11h

Smanjenje broja radnika u “Željeznicama RS” sa 3.115 na 2.800 počeće 1. novembra i taj proces trebalo bi da bude okončan do kraja godine.

Rokovi su propisani u rebalansu plana poslovanja ovog javnog preduzeća za period od 2016. do 2018. godine. Ovim dokumentom potvrđeni su navodi koje je prije 15 dana objavio “Glas Srpske” da je sistematizacijom radnih mjesta u “Željeznicama RS” planirano smanjenje broja zaposlenih za 300. Rebalans plana poslovanja prilagođen je upravo novoj sistematizaciji radnih mjesta koji je izradila Uprava preduzeća.

U rebalansu plana poslovanja, koji će razmatrati Skupština akcionara “Željeznica RS”, navedeno je da planirani broj radnika za 2016. godinu iznosi 3.115, a da je predviđeno da on od 1. novembra bude smanjen na 2.800.

“Isti broj radnika, odnosno 2.800 biće zadržan i u 2017. i 2018. godini”, navedeno je u informaciji.

Pitanja kvalifikacione strukture i smanjenja broja zaposlenih biće rješavano penzionisanjem, isplatom otpremnina te prekvalifikacijom ili usavršavanjem, ali i preraspoređivanjem zaposlenih u druga društva koja budu osnovana u okviru restrukturiranja “Željeznica”.

“Penzionisanjem radnika biće smanjen ukupan broj zaposlenih, pri čemu treba da imamo u vidu da će, zbog odlaska određenog broja radnika u penziju biti potrebno ta radna mjesta popuniti preraspoređivanjem postojećih radnika, ali i prijemom novih radnika u određenoj mjeri kako bi preduzeće normalno funkcionisalo”, navedeno je u rebalansu plana poslovanja.

Kada je riječ o otpremninama, one će biti isplaćivane isključivo za one radnike za koje ne bude postojala mogućnost bilo kakvog drugog načina rješavanja njihovog radno-pravnog statusa, u skladu sa zakonskim uslovima.

Imajući u vidu da je ovaj način, zbog značajnih iznosa novca koje je neophodno obezbijediti za ŽRS najnepovoljniji, posebno za višak radnika sa dužim radnim stažom, na ovaj način će se, prije svega, rješavati status zaposlenih sa radnim stažom do deset godina.

“Za višak 315 radnika predviđene su otpremnine u iznosu od 600.000 KM, a od prvobitno planiranog iznosa za otpremnine od 400.000 KM, neiskorišćeno je 200.000 KM, tako da je ukupan rebalansirani iznos za otpremnine 800.000 KM”, navedeno je u dokumentu.

Dodato je da se pod preraspoređivanjem radnika u druga društva misli na one ogranke preduzeća koja će u postupku restrukturiranja “Željeznica” biti osnovana, samostalno ili kroz različite oblike poslovno-tehničke saradnje ili javno-privatnog partnerstva.

Generalni direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović juče se nije javljao telefon.

Predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da radnici nisu obaviješteni da će biti smanjenja broja zaposlenih.

“Uprava nam obećava da će nam proslijediti sistematizaciju radnih mjesta, ali je krije kao zmija noge. Nadamo se da ćemo uskoro imati taj dokument da vidimo tačno koji radnici i na kojim pozicijama će ostati bez posla”, naveo je Cvjetković.

Tužbe

“Željeznicama” je do sada dostavljeno više od 170 tužbi oko 2.000 radnika, čija ukupna potraživanja po osnovu umanjenih toplih obroka od 2012. do 2015. godine, uključujući i regres iz 2011. godine, prelaze 14 miliona KM.

U ŽRS ističu da je teško utvrditi precizan broj tužbi s obzirom na različite periode, ali da je, po pristiglim presudama do kraja 2015. godine, uknjiženo 8,6 miliona KM.

Prva grupa radnika, njih oko 20 uspjelo je naplatiti svoja potraživanja prethodnih dana, a uskoro se može očekivati da i ostali radnici naplate svoja potraživanja po osnovu pravosnažnih presuda.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/otpustanje-zeljeznicara-od-1-novembra/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot