Mladi u BiH misle da kockanjem mogu zarađivati, aktivno puše travu

Objavljeno: 25. 10. 2016 u 16:39h

Skoro trećina djece i mladih od 13 do 17 godina ovisna je o internetu, koji najčešće, ironično, koriste za druženje s prijateljem, svaki četvrti misli da se kockanjem može zarađivati, a trećina ih je probala alkohol do jedanaeste godine, dok je pet odsto aktivnih konzumenata marihuane.

Do ovih poražavajućih rezultata jednog od rijetkih istraživanja ovisnosti kod osnovaca i srednjoškolaca u tri kantona putem anketiranja došli su Udruženje za prevenciju ovisnosti “Narko NE” i Kantonalna javna ustanova “Porodično savjetovalište” Sarajevo.

Da se generalni rezultati ovog istraživanja mogu prenijeti na cijelu BiH, stava je Samir Haljeta, predsjednik Udruženja za saradnju roditelja i škola u BiH.

“Dosta djece koristi mobitele. Nema priče među njima, sve je na internetu. Mnoge škole nemaju pravilnike u smislu zabrane upotrebe mobitela na času. Kladionice su blizu škola iako ne bi smjele biti. Na papiru je zabranjena prodaja cigareta i alkohola maloljetnicima, ali se to ne provodi i treba strogo kažnjavati prodavače”, istakao je Haljeta, naglašavajući da roditelji samo puste djecu i nemaju kontrolu, te da nije optimista da će se brojni problemi brzo riješiti iako su školstvo i zdravstvo temelj društva.

Prema istraživanju provedenom u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, čak dvije trećine ispitanih učenika ima iskustvo s nekim sredstvom ovisnosti i evidentan je raniji period doticaja te je neophodno prevenciju usmjeriti na mlađe pa čak raditi i projekte za vrtiće.

“Danas su mogućnosti takve da djeca i mladi mogu biti online 24 sata dnevno. Njih 42 odsto ispitanika je prekomjerno na internetu pa nemaju dovoljno vremena da se igraju, druže, uključe u sport, razgovaraju s članovima porodice. Društvene mreže se koriste kao bijeg od stvarnosti. Dvije trećine susrele su se s pornografskim sadržajem na internetu, a prerano izlaganje tome može uticati na psihološki razvoj”, kazala je Aldijana Zagorac iz JU “Porodično savjetovalište”.

Oko 38 odsto ispitanih najčešće iz dosade koristi igre na sreću, a roditelji to znaju. Nekih 27 odsto ima iskustvo s konzumiranjem cigareta, od čega čak 15 odsto aktivno puši uz obrazloženje da ih to opušta, što govori da nisu upoznati sa djelovanjem nikotina na mozak zbog kojeg su pušači nervozniji.

Njih 30 odsto konzumira alkohol, srećom jednom mjesečno, a za 63 odsto od njih roditelji znaju. Slobodno vrijeme 36 odsto njih pasivno provodi slušajući muziku, gledajući televiziju.

Aida Osmanagić, učenica Prve gimnazije Sarajevo, istakla je da ovu anketu treba pokazati roditeljima, te je pitala zašto je nenormalno posjetiti psihologa ili o ovome pričati u kući.

“Djeca ne znaju šta ovo sve donosi. Rješenje je razgovor. Zašto je vrhunac ambicije pušiti? Jer ne znaju za bolje. Nema vijeća mladih, nema centara za mlade u opštinama. Samo na papiru stoji da treba da postoje”, smatra ona.

Suad Alić, predsjednik Zajednice srednjih škola KS, skrenuo je pažnju da je prosječna ocjena učenika osnovnih škola 4,5, a srednjih blizu četiri, tako da se ne govori o devijantnim ličnostima.

Muamer Tinjak, predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola, naglasio je da je potrebno imati što više besplatnih vannastavnih aktivnosti jer mnoga djeca si ne mogu priuštiti kurs ili školu sporta, u čemu mora pomoći cjelokupan sistem.

Neki od zaključaka istraživanja su da postajemo društvo koje toleriše ovisnost i da roditelji nisu dovoljno edukovani o izazovima savremenog roditeljstva pa ponašanjem potiču djecu, na primjer, šaljući ih po cigarete.

“Imali smo dosta uspješnih projekata prevencije, ali teško je govoriti o održivosti prevencije dok ona ne bude u sistemu”, kazao je juče Amir Hasanović, direktor Udruženja “Narko NE”.

42 odsto ispitanika prekomjerno na internetu 38 odsto koristi igre na sreću 30 odsto konzumira alkohol 36 odsto pasivno provodi slobodno vrijeme 27 odsto ima iskustvo s konzumiranjem cigareta 15 odsto aktivno puši 5 odsto aktivno konzumira marihuanu

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mladi-u-bih-misle-da-kockanjem-mogu-zaradivati-aktivno-puse-travu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot