Oprez! Evo kako prepoznati najčešće falsifikovane novčanice (Foto)

Objavljeno: 23. 10. 2016 u 10:39h

U prvih deset mjeseci ove godine otkriveno je 10 odsto više falsifikovanih novčanica nego u istom periodu prošle godine.

Kako naglašava Saša Marković iz UKP Beograda, najčešće se falsifikuje novčanica od 2.000 dinara.

U Narodnoj banci upozoravaju građane da provjeru novčanice nikada ne obavljaju ispitivanjem samo jednog njenog dijela, jer se pojavljuju falsifikati koji se sastoje iz dva dijela – jedan dio novčanice je originalan, a drugi falsifikovan.

novac_prava

“Ako bi se u ovom slučaju obavila provjera samo jednog dijela novčanice, moglo bi se doći do pogrešnog zaključka da je novčanica originalna. U stvari, ona to i jeste u tom dijelu, ali istovremeno postoji drugi dio koji je falsifikovan i pripojen originalnom dijelu novčanice”, navode u toj instituciji.

Na šta obratiti pažnju?

Falsifikovane novčanice građani najčešće mogu prepoznati na osnovu vizuelnog izgleda – ona djeluje u cjelini ili djelimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled, što se najlakše može uočiti na glavnom motivu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima.

“Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cijela slika štampanog dijela daje izuzetno jasan izgled. Takođe, falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije reljefne štampe, koja se kod originala može jasno osjetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko portreta, kao i preko teksta “Narodna banka Srbije” u ćiriličnoj i latiničnoj verziji koji se nalazi uz lijevu i desnu ivicu na licu novčanice”, objašnjavaju u NBS.

novc_lazna

Oni dodaju da i usmjeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svijetlosti vodeni žig (koji se kod originala nalazi u bijelom pravougaoniku) često nije imitiran.

“Ipak, u slučajevima njegove imitacije, prikazuje se bez jasnih i preciznih kontura”, kažu u NBS.

Kako dodaju iz centralne banke, zaštitna nit kod falsifikata često je imitirana isprekidanim ljepljenjem svjetlosive folije ili sivom bojom, čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju.

“Kod originala, zaštitna nit se ovakvom provjerom uočava cijelom dužinom u kontinuitetu, s mikrotekstom ‘dinar’ naizmjenično cijelom dužinom niti”, objašnjavaju u NBS.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/oprez-evo-kako-prepoznati-najcesce-falsifikovane-novcanice-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])