Mapa koja upozorava: 50 odsto puteva u BiH su putevi visokog rizika (Foto)

Objavljeno: 23. 10. 2016 u 12:01h

U BiH 50 odsto puteva su putevi visokog rizika, a čak 22 putna pravca su opasne crne tačke, pokazuju analize Auto-moto kluba Bosne i Hercegovine (BIHAMK).

Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da je više od 50 odsto analiziranih puteva spada u puteve visokog rizika odnosno, da na tim dionicama puteva postoji velika vjerovatnoća da će da se dogodi saobraćajna nezgoda sa fatalnim posljedicama, odnosno sa smrtnim ishodom – rečeno je iz BIHAMK.

mapa_putevi_bih

Prema i jednoj i drugoj mapi jedna od najrizičnijih dionica je magistralna cesta M17 odnosno dionica Zenice do Maglaja na kojoj je u periodu 2009-2013 smrtno stradalo 38 osoba, zatim put Doboj -Lukavac na kojoj je u istom periodu život izgubilo 32 ljudi, Jablanica – Mostar 25 osoba, Bugojno – Gornji Vakuf i Bosanska Krupa – Bosanska Otoka 17 osoba.

Za izradu mape korišćeni su podaci za period 2009-2013, a u planu je da se u 2017. godini izvrši nadogradnja mape rizika te da se uradi snimanje i kodiranje preostalih magistralnih puteva u Federaciji BiH.

Krajem oktobra 2010. godine završena je “Studija prioriteta rekonstrukcije i sanacije opasnih mesta na magistralnim putevima u Federaciji BiH po osnovu saobraćajnih nezgoda u periodu 2007. – 2009.”, a koju je sproveo Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA.

Studija je identifikovala 122 opasna mesta od čega 22 lokacije odgovaraju kriterijumima crne tačke. Neke od njih su već obuhvaćene projektom rehabilitacije magistralne putne mreže, a za druge je izrađena projektna dokumentacija i po završetku postupka eksproprijacije pristupiće se rekonstrukciji – rečeno je iz JP Ceste Federacije BiH koji je ujedno i upravljač magistralne putne mreže.

Izvor: Klix

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mapa-koja-upozorava-50-odsto-puteva-u-bih-su-putevi-visokog-rizika-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])