Četiri razloga zbog kojih je Rusija tako uspješna

Objavljeno: 23. 10. 2016 u 10:19h

Šta je potrebno da bi neko postao vodeći svjetski proizvođač nafte? „Blumberg“ savjetuje da se uči od Rusa.

1. Snaga uprkos preprekama

Ruska naftna industrija je dokazala svoju stranu u posljednjih nekoliko godina. Proizvodnja se povećavala uprkos velikoj recesiji koja je zahvatila svijet, međunarodnim sankcijama koje su uvedene Rusiji i najvećem padu cijene nafte u ovom vremenu. U septembru, Rusija je postavila rekord u proizvodnji nafte u postsovejtskom dobu — pumpala je 11,1 miliona barela dnevno. Za sljedeću godinu, naftne kompanije su spremne da proizvode još više, ukoliko Kremlj to želi. Putin je za zamrzavanje nafte kako bi se smirilo tržište.

2. Investiranje u ono što rade najbolje

Ulaganja u vrijeme kada je cijena barela bila 100 dolara, donijelo je rezultate. Najveći ruski naftaši „Rosnjeft“ i „Lukoil“ sipali su milijarde dolara u Sibir, gdje su vrijedna naftna polja. Analitičari kažu da Rusi imaju mnogo nafte koju mogu da proizvedu po konkurentnim cijenama.

3. Od minusa napravili plus

Niske cijene nafte pogodile su rusku privredu, što je dovelo do velike recesije s najvećom budžetskom rupom od 2010. godine. Sve to je dovelo do snažnog pada rublje u odnosu na dolar. Ali jeftinija valuta je plus za ruske naftne kompanije. Oni prodaju naftu za dolare, a troškove koje plaćaju, kao što je bušenje, plaćaju u rubljama. Tako da su mogli da povećavaju prihode, a s druge strane da smanjuju troškove.

4. Vlada se obezbjeđuje porezima

Gubitke od niske cijene nafte uglavnom snosi vlada, koja dobija 37 odsto svog prihoda od nafte i gasa. Prošle godine vlada je na to odgovorila iznenadnim povećanjem poreza na naftne kompanije,. To je pomoglo da se uspori pogoršanje javnih finansija.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/cetiri-razloga-zbog-kojih-je-rusija-tako-uspjesna/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot